Подсъдимият бивш кмет на Галиче Ценко Чоков щял да се

...
Подсъдимият бивш кмет на Галиче Ценко Чоков щял да се
Коментари Харесай

Ценко Чоков се стяга за кмет

 Подсъдимият някогашен кмет на Галиче Ценко Чоков щял да се кандидатира още веднъж за поста на локалните избори на 27 октомври, написа " България през днешния ден " Това разкриват осведомени с желанията на отстранения от поста властник на врачанското село, който бе заключен в ареста по средата на петия си мандат през 2016 година По думите им към този момент бил в ход проектът за акцията, а с осъществяването му били натоварени най-близките и предани приятели на Чоков.

Чоков се раздели с началническото място, откакто бе задържан, упрекнат, а след това и наказан на 4,5 години затвор за телесна щета, похищение и палеж. Скандалният " безконечен кмет " се завърна тържествено в Галиче в края на предходната седмица. Това стана, откакто съдът позволи на Ценко да изтърпява наложената му мярка " домакински арест " в родното му село, вместо в тузарския му столичен апартамент. Докато делото му тече на втората инстанция - апелативен спецсъд, Чоков ще е в Галиче.

Появата на Ценко предиздвикала част от изпиталите на гърба си неговия яд да изоставен Галиче, тъй като не били спокойни за сигурността си, разкриват поданици на врачанското село. Самият обвиняем се появил без инвалидна количка или патерици, с помощта, на които ходеше на съвещанията на спецсъда в София. Влошеното му здравословно положение бе и претекстът на магистратите да го пуснат от килията и да го пратят под домакински арест. Според осведомени с битието на скандалния безконечен властник той имал адресна регистрация в някогашния Младежки дом в селото, който станал негова благосъстоятелност преди време. Точно в тази постройка съдът разпоредил Чоков да извършва наложената му мярка.

Именно адресната регистрация на подсъдимия породила известни подозрения в съселяните на " безконечния кмет " към идната му кандидатура на локалните избори. Според изборния закон: " право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число, не са сложени под забраняване, не изтърпяват наказване отнемане от независимост и са живели минимум през последните 6 месеца в съответното обитаемо място. "

Към момента Чоков дава отговор на изискванията - той не е под забраняване и няма влезнала в действие присъда. Малко евентуално е до деня на вота да има дефинитивно изговаряне на съда по делото му. Според осведомени за кандидатурата на Чоков не било спънка и последното условие в текста от закона, известно като уседналост. То гласи, че през последните минимум шест месеца лицето би трябвало да е обитавало в съответното обитаемо място. Факт е, че Ценко Чоков е липсвал от Галиче през една част от този интервал, защото е бил с ограничаваща мярка в София. По проблема обаче има тълкувателно решение на Централната изборна комисия от 2015 година То гласи, че те би трябвало да имат: " адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на Република България и най-малко единият от тях е в обитаемо място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на производство на изборите ". Според специалисти по силата на този текст няма спънки Чоков да се яви като претендент за властник на Галиче на идните локални избори на 27 октомври 2019 година

" Чоков не си е тръгвал от селото, нищо че беше в ареста ", безапелационни са съперници на подсъдимия ексначалник на Галиче. По думите им арестуваният " безконечен кмет " направлявал селото отдалечено, посредством приятелите си. След отстраняването на Чоков бяха извършени частични локални избори. Вота завоюва фермерът Страхил Стоянов, повдигнат от ГЕРБ. Жители на Галиче обвързаха името му с това на Чоков. Конкурент на Стоянов за поста бе кръвният зложелател и очевидец по делото против Чоков - Веселин Тушинов, претендент на Българска социалистическа партия. На него не му стигнаха 27 гласа, с цел да завоюва. Партията подаде тъжба за анулиране на изборите поради нередности и нарушавания, само че Административният съд във Враца я отхвърли.

Богатства за 3,9 млн. лева бяха запорирани на някогашния кмет Ценко Чоков, откакто преди към година бе пуснат от ареста поради влошено здравословно положение.

Освен блокиране на всичко, обвързвано с Чоков, тогава беше запорирано и имуществото на синовете му Спас и Мартин, както и на тяхната майка Цветелина Нелова. Обезпечителните ограничения бяха наложени по искане на комисията за лишаване на нелегално добито имущество.

Под забрана съдът сложи 153 недвижими парцела на семейството, четири коли на обща стойност близо 300 хиляди лева, както и всички банкови сметки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР