Подсъдимите за получаване на подкуп от 70 000 евро -

...
Подсъдимите за получаване на подкуп от 70 000 евро -
Коментари Харесай

Изтече нова порция СРС-та от делото Иванчева

Подсъдимите за приемане на рушвет от 70 000 евро - отстранената кметица на "Младост " Десислава Иванчева, някогашната й заместничка Биляна Петрова и медиаторът в незаконната скица Петко Дюлгеров, също някогашен кмет на столичния регион - са обсъждали какво считат да вършат с парите, извоювани от корупция.

Това се схваща от стенограмата на диалога сред тримата, записан с позволени от арбитър специфични разследващи средства (СРС), директно откакто изнудваният бизнесмен Александър Ваклин е предал авансово белязани банкноти в евро.

Преди две седмици стенограмите от СРС-та бяха разкрити от Специализирания углавен съд, а "Правен свят " разгласява обособени елементи от тях, с оглед високия публичен интерес по делото. Четвъртата част от поредицата разкрива детайлности за случилото се в последното денонощие преди ареста на незаконната група. Записите още веднъж удостоверяват, че Иванчева съзнателно е забавила преписките на Ваклин, за полза, както и че след приемането на подкупа, тя показва подготвеност неотложно "да ги пусне ".

Става ясно още, че Десислава Иванчева е имала предпочитание да получи парите още в понеделник -първият работен ден след срещата със строителя в кабинета й, извършена в петък вечер. На няколко пъти някогашната кметица по категоричен метод дава да се разбере, че в случай че не получи контрактувания рушвет преписките на Ваклин няма да се предвижат. От проследената връзка се схваща също по този начин, че незаконното трио е прилагало идентични схеми за изнудване, като тази към Ваклин, и по отношение на други вложители, до степен, че се е налагало да се водят мемоари.

Денят е 16 април (понеделник). Първият работен ден след петък – 13-ти април, когато Ваклин за първи път се видя "очи в очи " с тогавашната кметица Десислава Иванчева и Биляна Петрова. След като подкупът е останал непредаден, връзката сред изнудвания и медиатора се възвръща по обедно време в понеделник. Ваклин звъни на Дюлгеров, с цел да му удостовери, че парите са налични, само че с цел да ги съобщи чака дейности от страна на кметицата – да препрати документите му към Столична община:



Петко Дюлгеров прави многократни опити да се свърже с Иванчева и Петрова, само че безуспешни. Както по-късно самата Десислава Иванчева му изяснява, в понеделник сутринта двете взели участие в няколко мероприятия на общината. Докато чака връзка с тях, Дюлгеров намира метод да се добере до информация за преписките на Ваклин, като се обажда на секретарката на Иванчева, която познава от времето, в което е бил кмет на "Младост ".





Малко по-късно Иванчева звъни на Дюлгеров. От диалога им, който е извънредно внимателен и сбит, излиза наяве, че тя съзнателно не е повдигала тематиката за подкупа по време на срещата й с Ваклин, тъй като за това отговарял "Пепи " (Петко Дюлгеров).



Следват няколко часа, в които Дюлгеров организира къс диалог с Биляна Петрова, като двамата се прецизират да се чуят още веднъж по-късно.

Около 20.30 часа Дюлгеров звъни на телефона на Петрова. Двамата приказват още веднъж за преписките на Ваклин и метода, по който следва да бъдат изпратени от Община "Младост " до Столична община. Телефонният диалог се организира в наличието на Иванчева. Това се схваща когато Дюлгеров и Петрова се прецизират за среща на другия ден – вторник, 17 април. Тогава Иванчева взима телефона на Петрова и дава да се разбере, че желае да получи парите още същата вечер.





Дюлгеров се обажда на Ваклин и двамата се прецизират да се видят в 10.00 часа на 17 април в заведение на ул. "Раковска ", с цел да може да бъдат предадени "документите ", както изнудващите са наричали парите за подкупа.



Триото разисква даже по какъв начин да откри доверени лица, които да ръководят бизнес плановете им, с цел да не попаднат в спор на ползи.



Скрийншотове: "Правен свят ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР