Подразделенията на компании като датската пивоварна Карлсберг, френския производител на

...
Подразделенията на компании като датската пивоварна Карлсберг, френския производител на
Коментари Харесай

ЕС ще санкционира руснаци, участвали в завземането от Кремъл на Carlsberg и Adidas в Русия

Подразделенията на компании като датската пивоварна " Карлсберг ", френския производител на храни " Данон " и немската марка за спортни дрехи " Адидас " са измежду основаните в Русия бизнеси, които бяха завзети от Кремъл след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година - откакто корпорациите майки обявиха, че се изтеглят от пазара на страната агресор.

Досега Европейски Съюз не съумява да накаже руснаците, които са се облаготелствали от конфискациите.

Изглежда обаче това може да се промени, в случай че Съветът на Европейски Съюз - т.е. водачите на страните членки, одобрят новия пакет от наказания против Москва, препоръчан от Европейската комисия, написа основаното в Брюксел издание Politico.

От началото на войната в Украйна през предходната година Брюксел наложи 11 пакета наказания против Русия, които обгръщат браншове от енергетиката до банковото дело, в опит да отслаби икономическата непоклатимост на режима на Владимир Путин.

Дванадесетият пакет, препоръчан от Комисията предходната седмица, се концентрира главно върху.

Той би трябвало да влезе в действие до края на годината.

Според текста, разискван от европейски дипломати предишния петък, глобите на Европейски Съюз може да обзет и лица или органи, " които се възползват от насилственото прекачване на благосъстоятелност или надзор върху субекти, открити в Русия, които преди този момент са били благосъстоятелност или надзор на лица от Съюза ".

От февруари 2022 година насам съветската страна е конфискувала 93 задгранични предприятия и е завзела активи, благосъстоятелност на западни компании, на стойност над 400 млн. $, съгласно съветската осведомителна организация ТАСС.

Отнетото нормално се слага в ръцете на любимци на Кремъл. Пример за това е 32-годишният Якуб Закриев - родственик на чеченския водач Рамзан Кадиров и съдружник на Путин - който е назначен за началник на съветските интервенции на Danone и Carlsberg.

Европейски Съюз не може да замрази или конфискува активите, завзети от Русия, защото глобите нямат резултат отвън Европа, нито да принуди новите притежатели да върнат присвоеното. Представители на европейските институции обаче считат, че опасността от налагане на ограничавания против тези, които вземат участие и се облагодетелстват от конфискацииге, могат да ги откажат.

" Ако вземат участие в тази договорка, те автоматизирано ще попаднат в листата със наказания с всички последици за компанията и за притежателите, в това число финансови ограничавания и ограничавания за пътешестване ", съобщи Светлана Таран, откривател в основания в Брюксел мозъчен концерн European Policy Centre, представена от Politico.

Предложението на Комисията в новия санкционен пакет механически би разрешило на европейските притежатели на завзетата компания да упорстват за обезщетение от съветската страна, само че това е малко евентуално да даде резултат, сподели посланик от Европейски Съюз, поискал анонимност.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР