Подписка и становище за категорично несъгласие с избрания модел за

...
Подписка и становище за категорично несъгласие с избрания модел за
Коментари Харесай

Във ВСС внасят подписка против затварянето на Районния съд в Чепеларе

Подписка и мнение за изрично противоречие с определения модел за оптимизация на правосъдната карта в целокупност и в частта, в която се планува закриване на Районния съд в Чепеларе, внася съдружие „ Заедно за Чепеларе “ във Върховния правосъден съвет през днешния ден. 900 души от града са се подписали, че са срещу закриването и трансформирането му в териториално поделение към Районния съд в Смолян.
„ Модел 4 е определен без необятно публично разискване с най-засегнатите от неговите предвиждания - жителите, локалните общности, представители на обществеността и юридическите лица. Проведените до момента срещи на представители на Висш съдебен съвет с магистратите по места, няколкото срещи по апелативни региони, на които не бяха поканени всички заинтригувани от промяната, както и опцията за мнения към сегашния миг, не съставляват необятно публично разискване. Считаме, че действително разискване не се организира, тъй като Висш съдебен съвет нито взема поради, нито разисква действително възраженията на засегнатите, а вместо това голосновно гледище, че няма да засегне правата им. Модел 4 е определен и без прелиминарен разбор на социално-икономическите последствия от плануваната промяна “, се сочи в мнението на локалното съдружие.
 Щети поради контракт с юрист в Чепеларе, запорирал сметките на общината Щети поради контракт с юрист в Чепеларе, запорирал сметките на общината
Щети на общинския бюджет откри Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) по контракт с адв. Кирил Иванов, подписан от някогашната кмет...
Те смятат, че един толкоз фундаментален модел на промяна, засягащ директно достъпа до праводъсие, би следвало да е необятно разискван преди избора на съответен модел за правосъдна промяна, а не постфактум – след неговия избор от Пленума на Висшия правосъден съвет на 18.02.2021г.
„ Прави усещане, че в предлагания модел 4, доста е лимитирана компетентността на Районния съд като същият престава да бъде главен първоинстанционен съд. Това решение е безпричинно и не държи сметка за правото на достъп на жителите до съд, както и за ролята на районните съдилища в локалните общности “, допълват от „ Заедно за Чепеларе “, чийто ръководител е Тонка Динчева.
В Чепеларе правораздаването има близо 134–годишна история, като Районният съд обслужва всички 13 обитаеми места в общината.
Там смятат, че в случай че бъде наведен в осъществяване признатият модел 4 за правосъдна промяна, правото на достъп до правораздаване на жителите, гостите, туристите, а и всички останали субекти на територията на общината, ще бъде съществено накърнено.
 Община Чепеларе заплаща дълг от 69 хиляди лв. към млади фамилии Община Чепеларе заплаща дълг от 69 хиляди лв. към млади фамилии
Община Чепеларе стартира изплащането на еднократната помощ от 1000 лева за новородено за минал интервал. 40 млади фамилии получиха сумата...
Причината е, че доста се стеснява обсегът на гражданските и наказателните каузи, които ще бъдат обсъждани от съда. Основаната група каузи ще са в най-близкия Окръжен съд Смолян. Това значи поданици на отдалечените села в общината да пътуват до Смолян, на дистанции, превъзмогването на които надвишава 90 минути пътешестване, при усложнени климатични и пътни условия през зимата, при високопланински релеф и при нередовни и изчезнали в избрани часове транспортни връзки.
Местните поданици са безапелационни, че всичко това ще затрудни или ограничи съществени човешки права, включително правото им на достъп до правораздаване. Реформата съгласно тях ще докара до доста по-големи разноски за тези, които ще потърсят отбрана на правата си.
Според тях закриването на Районния съд, съчетано с смяната в подсъдността, би довело и до възприятие на безотговорност на лицата, склонни към закононарушения и противообществени прояви, като броя на им в дейния зимен сезон  се усилва, поради непосредствената непосредственост на к.к. Пампорово, част от територията на който се обслужва от РС-Чепеларе и РУ-Чепеларе.
Припомняме, че неотдавна бе изпълнена друга такава процедура – с преустановяване активността на Районната прокуратура в Чепеларе и превръщането й в териториално отделение на Смолянската.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР