Подобряването на безопасността на пътищата е част от приоритетите на

...
Подобряването на безопасността на пътищата е част от приоритетите на
Коментари Харесай

АПИ проектира система за измерване на средната скорост и санкциониране на нарушителите

Подобряването на сигурността на пътищата е част от целите на Агенция „ Пътна инфраструктура “, сподели ръководителят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов на брифинга за проява на метода на работа на електронната система за събиране на пътни такси .

„ Системата с 295 стационарни контролни точки /тол камери/ и 50 мобилни контролни точки следи продажбите, трафика, в това число и по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно транспортно средство “, добави инж. Йорданов. Той изясни, че всички нововъведения се употребяват за понижаване на пътния травматизъм .

„ Агенция „ Пътна инфраструктура “ приготвя план за създаване и внедряване на система за секционен надзор на междинната скорост на пътни транспортни средства, движещи се по републиканската пътна мрежа “ , заяви доктор Георги Темелков, шеф на Националното тол ръководство. Проектът се реализира в партньорство с Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Българския институт по метрология /БИМ/ към Министерство на стопанската система /МИ/.

Целта му е да се усъвършенства пътната сигурност и да се понижи броят на пътнотранспортните катастрофи, посредством тъкмо премерване на междинната скорост и санкциониране на нарушителите от страна на Министерство на вътрешните работи.

Проектът към момента е в развой на разработка , като сега се организира сертификацията на данните от системата от Българския институт по метрология.

„ Целта е да се подсигурява, че тя дава отговор на всички законови и механически условия, с цел да обезпечи благонадежден и ефикасен надзор на придвижването. В момента се правят тестови замерванията “, изясни доцент Георги Балабанов, външен специалист в Национално тол ръководство.

„ Анализът на резултатите от осъществен тест в действително време на моментна скорост на Северна скоростна дъга на София за интервал от два часа от миналите 200 транспортни средства, 45 от тях са надвишили допустимата оптималната скорост на придвижване “ , сподели доктор Темелков.

Д-р Георги Темелков напомни, че по контракта за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа са построени датчици за претегляне на МПС в придвижване /Weigh in motion/ на общо 100 местоположения по републиканската пътна мрежа.

„ Тези датчици са проектирани за мониторинг и надзор на тежкотоварни транспортни средства с оптималната маса над 3,5 тона и за леки коли до 3,5 тона. Към момента датчиците се употребяват само за статистически цели. Предстои тяхното узаконяване, с цел да се предотврати надвишаване на допустимия товар на транспортните средства “, съобщи шефът на Националното тол ръководство Георги Темелков. Предстои въвеждане на електронното правоприлагане на данните от стоте датчика за претегляне на МПС в придвижване, разяснява доцент Георги Балабанов.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 година досега са към 696 млн. лв.. Приблизително 248 млн. лв. от тях са от е-винетки, а от тол над 425 млн. лв., заяви шефът на Националното тол ръководство. От контролната активност на системата /наложени глоби/ приходите са над 22 млн. лв. .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР