Подобно нещо не се е случвало от 20 години: преди

...
Подобно нещо не се е случвало от 20 години: преди
Коментари Харесай

Нещо невиждано от 20 години: стойностите на еврото и долара се изравниха

Подобно нещо не се е случвало от 20 години: преди броени дни стойностите на еврото и $ се изравниха. За финален път паритет сред еврото и $ е имало през есента на 2002 година. Оттогава насам европейската валута постоянно е била по-скъпа от $.

В началото на годината едно евро беше равно на 1,14 $, само че след нахлуването на Русия в Украйна европейската валута стартира да поевтинява. На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана и на 11 юли, а оттук насетне е напълно евентуално укрепването на американската валута да продължи.

На фона на бързия спад в цената на еврото през последните месеци би могъл да бъде изработен изводът, че точно съветската експанзия е главната причина за девалвацията на европейската валута: интернационалните вложители трансферират активите си в долари, защото в Европа се води война, Европейски Съюз наложи необятни наказания против Русия, къса обичайните си връзки с съветската стопанска система и е в сериозна енергийна рецесия, която заплашва страните от Общността с криза.

Ако обаче се огледа графика на котировките за по-продължителен интервал, се вижда ясно, че поредният спад е почнал още през първата половина на 2021 година, когато курсът е бил 1,22. Причина за тази наклонност са упованията на участниците в международния финансов пазар, че инфлацията, възходяща поради следствията от пандемията, ще накара американския Федерален запас да усили процентните ставки по-рано, по-бързо и по-радикално от Европейската централна банка.

А точно това покачване на ставките води до растеж в доходността на държавните облигации. Съединени американски щати, които имат голям държавен дълг, пускат огромни количества такива скъпи бумаги, които се считат по целия свят за най-надеждните капиталови активи.

Докато в последните години Федералният запас водеше политика на " свръхевтини пари " с нулева базова ставка, доходността на американските държавни облигации беше ниска и те не бяха привлекателни за вложителите. Затова доста от тях прехвърляха доларовите си активи в други валути, търсейки по-големи облаги.

Перспективата за нарастване на ставките обърна посоката на придвижване на капиталите, изключително след есента на 2021 година, когато се разбра, че базовият % в Съединени американски щати ще би трябвало да бъде нараснал уверено поради увеличаващата се инфлация.

Така и стана - на 15 юни той бе вдигнат до 0,75 %, каквото не се е случвало от 1994 година. През идващите месеци този курс ще продължи, до момента в който ЕЦБ едвам в този момент планува да увеличи % на ставките над нулата, започвайки най-вероятно с 0,25. Тази разлика в равнищата на ставките, респективно в доходността на държавните облигации сред Америка и Европа, е и главната причина за спада в курса на еврото и усилването на $.

Войната в Украйна и нейните последици за европейската стопанска система единствено задълбочиха тази наклонност, споделя за Дъждовни води немският икономист Михаел Хайзе.

В един миг на валутния пазар се активизираха огромен брой борсови спекуланти, залагащи на понижението на еврото и стараещи се да го изравнят с $. Започналите тази игра в точния момент, в този момент несъмнено печелят.

Но кой различен печели от девалвацията на еврото и укрепването на $? Най-лесният отговор би бил - Съединени американски щати, само че той е правилен единствено ненапълно. Популярната формула " колкото по-твърда е валутата, толкоз по-силна е страната " напълно не е универсална.

Високият курс на националната валута е преференциален за страните, които имат огромен импорт. В този подтекст високият курс на $ е преференциален за Съединени американски щати, защото води до поевтиняване на продуктите, внасяни от Европа, Китай, Япония и други страни. Но пък по-евтината външна продукция убива производителите в самата Америка.

Освен това високият курс на $ вреди на американските експортьори, защото оскъпява продукцията им и снижава нейната конкурентоспособност.

Ниският курс на еврото е преференциален най-много за немските, френските, италианските и останалите европейски експортьори. Но с една огромна спогодба: те би трябвало да създават продукцията си в родината или в Европейски Съюз и да употребяват единствено европейски материали. " Ако купуват материалите и частите отвън Европейски Съюз, изгодата евентуално ще намалее ", споделя валутната анализаторка Соня Мартен.

Според нея същото се отнася за изключително енергоемките европейски производства, тъй като търговията с петрол, въглища или полутечен газ на международните пазари се прави в долари. От тази позиция девалвацията на еврото идва в доста несъответствуващ миг за Европейски Съюз. Той към този момент се сблъска с недостига и изключителното повишаване на енергоносителите, а в този момент те ще нарастнат още повече поради рекордно ниския обменен курс на еврото.

Източник: " Дойче Веле "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР