Подобно на много други животни, и северният звезден корал (Astrangia

...
Подобно на много други животни, и северният звезден корал (Astrangia
Коментари Харесай

Когато коралите спят зимен сън, техният микробиом се реконструира

Подобно на доста други животни, и северният звезден корал ( Astrangia poculata ) прекарва зимата в положение на хибернация.

Нека обаче това време за отдих да не ви заблуждава – към полипите се прави огромно домашно разчистване.

Според ново проучване, ръководено от Калифорнийския университет в Дейвис, микробните общества, които живеят върху коралите, се раздвижват и се приготвят за идващия сезон.

Това ново изобретение би могло да хвърли повече светлина върху метода, по който коралите евентуално откликват на изменението на климата. Малко по малко океанските води се затоплят. Съответно е извънредно необходимо да открием по какъв начин да предпазим микробиома на коралите. Настоящото проучване би могло да даде на специалистите скъпа информация, която да им разреши да поддържат коралите в здравословно положение.

„ Най-общо казано положението на покой съставлява самобитен отговор на стресов фактор в околната среда – в този съответен случай на мраз “, споделя еколожката Аня Браун от Калифорнийския университет в Дейвис. Преди това тя е работила като откривател в Океанографския институт в Уудс Хоул.

" Ако разберем повече за този интервал на възобновяване, можем да научим какви микроби могат да бъдат виновни за възобновяване на коралите в по-топлите тропически системи. "

Малко късче Astrangia poculata. Източник: Prasetyo tiyut / Shutterstock

Северният звезден корал живее в Атлантическия океан, като ареалът му се простира от Мексиканския залив до Масачузетс. Когато температурата на водата се намали, коралите изпадат в бездънен сън: прибират пипалата си, стопират да се хранят и подценяват физическия досег.

Между октомври 2020 година и май 2021 година Браун и сътрудниците ѝ събират 10 обособени колонии на корала A. poculata от дълбочина 60 фута (около 18 метра) край крайбрежията на Масачузетс. Те са разграничени на три категории, които съставляват екземпляри, взети преди, по време и след хибернация.

След като правят генно секвениране на микробиомите на екземплярите, откривателите откриват, че по време на интервалите на покой се освобождават микроби, свързани с патогени, както и микроби, които всмукват хранителни субстанции.

От друга страна, броят на микробите, които могат да доставят азот на коралите, се усилва, което допуска, че коралите дейно реорганизират и „ опростяват “ микробната си общественост, като по едно и също време с това резервират и известно равнище на многообразие.

Това съответствува с хипотезата на екипа – а точно, че протича развой на " нулиране и преструктуриране ", който пази микробната общественост и дава отговор на потребностите на коралите, до момента в който те са по едно и също време и " будни ", и " заспали ".

" Настоящото изследване демонстрира, че микробите реагират на стрес и се възвръщат по предсказуем метод ", споделя Ейми Април, еколог по морските микроби, от Океанографския институт в Уудс Хоул, Масачузетс. " Това е фундаментално познание, което може да ни помогне да разработим пробиотици или други микробни лекувания за уплашените тропически корали. "

Това е първият път, в който се записва трайна смяна в микробното общество на морско животно по време на интервал на покой, въпреки че сходно нещо е забелязвано и при други организми - в микробиома на земните катерици да вземем за пример настава смяна, която усилва степента на преработване на азота по време на хибернация.

Следващата стъпка е да се разпознават по-ясно микробите, които оказват помощ на коралите да останат предпазени и да се възстановят от разстройствата. По-нататък те ще могат да бъдат употребявани или особено основани, с цел да поддържат здравето на коралите.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се откри дали коралите интензивно изхвърлят и набират избрани микроби (или по-скоро те си потеглят и идват самостоятелно). Проби, взети в границите на по-дълъг интервал от време и от по-голяма повърхност, би трябвало да разкрият повече информация.

" Този труд слага голям брой въпроси ", споделя Браун. " Един от тях е: „ Защо коралите се разсънват при започване на пролетта? “ Това проучване демонстрира, че основни микробни групи могат да играят значима роля в заспиването или пробуждането на този вид корали, както и в регулирането на неговия микробиом. “

Изследването е оповестено в Applied and Environmental Microbiology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР