Подобно на хората, и животните се променят, когато стават по-големи

...
Подобно на хората, и животните се променят, когато стават по-големи
Коментари Харесай

Как се променят навиците на котките с възрастта

Подобно на хората, и животните се трансформират, когато стават по-големи и доближат зрелост. Нормално при започване на своя живот всички животни да обичат игрите, да търсят вниманието на своите родители или стопани, а по-късно да желаят повече време за отмора и да се излежават на слънце. Един сходен образец е държанието на котките, които като дребни имат цялата сила на света, а откакто пораснат, наподобяват като най-мързеливите животни. Какви обаче могат да бъдат другите привички на вашите котета, които можем да видим с възрастта?

Започва да мяука по-често. Прекаленото вокализиране с напредването на възрастта не значи, че котката става все по-приказлива на своя език. Това може да е симптом, че е дезориентирана заради котешки когнитивен спад. Възможно е също да стане глуха или да я боли, може би от артрит. Ако забележите нещо сходно, е хубаво да бъде прегледана подробно, с цел да се изключат всевъзможни медицински положения. Ако няма физическа причина, вашият ветеринарен доктор може да се опита да го позволи с феромони, в случай че нейното мяукане произтича от тревога, породена от възрастта. Разбира се, повода може да бъде просто, че е гладна или желае внимание, само че с цел да сте спокойни, консултирайте се със експерт.

Неспокойствие и постоянно будене през нощта. Вашата застаряваща котка може да има загуба на слуха или зрението, което може да повлияе на нейния сън. Също по този начин е допустимо да се наложи да употребява котешката си тоалетна по-често, само че да има проблеми с намирането й заради котешки когнитивен спад. Лекарствата могат да оказват помощ за това, само че би трябвало да вземете ограничения в точния момент, като наложително преди този момент потърсите съвет от ветеринар.

Дезориентация и комплициране. Психическият спад на застаряващата котка може да прилича заболяването на Алцхаймер при човек, където в миналото познатото става объркващо или забравено. Подреденият график и средата на вашата котка могат да оказват помощ за облекчение на напрежението. Дръжте местоположението на тоалетната й и храната на същите места, както постоянно, и избягвайте всевъзможни промени в това, което яде.

Става прочувствено отдалечена или изключително нуждаеща се. Този знак е много елементарен за забелязване, защото в миналото другарска котка става все по-малко заинтригувана от вас и вашето глезене е ослепителен контрастност с нейното „ обикновено “ държание. И противоположното, отчуждената котка може да стане привързана и прекомерно подвластна – като да вземем за пример да ви следва из къщата или да мяука настоятелно и непрекъснато и може да почувства потребността от непрекъснат физически контакт. Опитайте се да мислите за тази смяна като за преживяване на противоположната страна на личността на вашата котка.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР