Подкрепят кмета на общината Галина Стоянова в борбата й за

...
Подкрепят кмета на общината Галина Стоянова в борбата й за
Коментари Харесай

Общинските съветници в Казанлък защитават розовото и другите етерични масла

Подкрепят кмета на общината Галина Стоянова в битката й за отбрана на обичайните локални артикули
С 28 гласа " за ", без " срещу " и " въздържал се ", общинският съвет на Казанлък одобри декларация в отбрана на розовото масло и етеричните масла, импортирана от групата на ГЕРБ. В документа се акцентира значимостта на въпроса и заплахата категоризацията на производството на етерични масла да бъде изменена от Европейска комисия от " субстанции " в " химически рискови смеси ", което непосредствено заплашва поминъка освен в казанлъшко, само че и цялата Долина на розите.

С решението съветниците от Казанлък изрично се опълчват на желанието на Европейска комисия да промени категорията на етеричните масла, в това число розовото и лавандулови масла, като ги причисли в категорията " смеси - рискови субстанции ". Настоява се да продължи приемането на етеричните масла като " субстанции ", като те не минават в други режими, според съответния Регламент на Европейска комисия.
 
Застава се зад позицията на страната, декларирана от служебния министър на земеделието Явор Гечев по време на Деветата среща на земеделските производители, състояла се на 15.02.2023 година в село Овощник, община Казанлък: " България е твърдо срещу и няма да допусне приравняването на етеричните масла като химически артикули. Страната ни не би се примирила с това... Ние имаме редица принадлежности за противопоставяне и ще отстояваме опазване на поминъка ни... Министерство на земеделието приготвя тежка и остра позиция, която ще изпратим до всички депутати в Екологичен потенциал ".

Градските старейшини дават поддръжката си на кмета на община Казанлък Галина Стоянова да пази производството на етерични масла, като отстоява позиция, че са химически субстанции, а не рискови смеси. Съветниците предизвестяват, че ще бъдат непримирими към всеки, дръзнал да " заличи " и " обезцени " поминъка на района, каквито са розовото и лавандулово масла.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР