Подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско правителство и подкрепяните от Иран

...
Подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско правителство и подкрепяните от Иран
Коментари Харесай

Договорено е примирие в Йемен

Подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско държавно управление и подкрепяните от Иран хуси са се договорили за преустановяване на огъня. Това заяви в събота специфичният делегат на Организация на обединените нации за Йемен Ханс Грундберг, представен от " Ройтерс ".

Грундберг приветства уговорката на страните за набор от ограничения за използване на национално преустановяване на огъня, възстановяване изискванията на живот в Йемен, се споделя в изказването. Той ще оказва помощ на страните в спора з а основаване на пътна карта под егидата на Организация на обединените нации, която включва тези задължения и поддържа тяхното осъществяване.

Пътната карта ще включва и уговорката на двете страни да възобновят износа на нефт, да изплатят всички заплати в обществения бранш, да отворят пътища в Таиз и други елементи на Йемен и " по-нататъшно облекчение на рестриктивните мерки на летището в Сана и пристанището Худейда, ", се споделя в изказването. Грундберг изрази дълбоката си благодарност за основните функции, изиграни от Саудитска Арабия и Оман в поддръжката на страните да стигнат до тази точка. Той прикани всички страни да демонстрират оптималната въздържаност в този сериозен миг, с цел да разрешат удобна среда за разговор и сполучливото подписване на съглашение по пътната карта. "

Припомняме, че хусите, които управляват Северен Йемен, се бият против воден от Саудитска Арабия боен съюз от 2015 година Конфликтът умъртви стотици хиляди и остави 80% от популацията на Йемен подвластно от филантропична помощ.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси преди повече от осем години против придвижването хуси, откакто през 2014 година смъкна интернационално приетото държавно управление на Йемен , подкрепяно от Рияд.
 Балистични ракети удариха два кораба край Йемен Обновена
Балистични ракети удариха два кораба край Йемен

На един от корабите е зародил пожар

Представители на хусите п рез септември посетиха Рияд за първи път от експлоадирането на войната. Това последва първия кръг от съвещания с посредничеството на Оман сред Рияд и Сана, протичащи паралелно с мирните старания на Организация на обединените нации, когато саудитски пратеници посетиха Сана през април.

Мирните начинания набраха скорост, откакто огромните противници Саудитска Арабия и Иран се съгласиха да възстановят връзките си в договорка, реализирана с посредничеството на Китай. Прекратяване на огъня в Йемен ще означи крайъгълен камък в стабилизирането на Близкия изток.

През декември обаче хусите удариха  Така те изразили своята поддръжка за палестинците в Газа. 

Съединените щати оповестиха, че за отбраната на комерсиалния трафик от офанзиви на придвижването хуси в Йемен. В четвъртък Пентагонът сподели, че да вземат участие в групата, известна като интервенция " Пазител на просперитета ".

Някои страни обаче не са удостоверили присъединяване си, до момента в който други обявиха, че напъните им да оказват помощ за отбраната на комерсиалния трафик в Червено море ще бъдат част от съществуващите военноморски съглашения, а не от новата интервенция, водена от Съединени американски щати.

Липсата на детайлности и изясненост по отношение на това, което вършат страните, способства за объркването на корабните компании, някои от които пренасочиха корабите си надалеч от региона след офанзивите.
 Пентагонът обмисля удари по хутите в Йемен
Пентагонът обмисля удари по хутите в Йемен

Напрежение в стратегически регион
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР