Подкрепяните от Иран хути се включиха в конфликта, който се

...
Подкрепяните от Иран хути се включиха в конфликта, който се
Коментари Харесай

Саудитска Арабия иска от САЩ да не се намесва, когато хутите атак...

Подкрепяните от Иран хути се включиха в спора, който се популяризира в Близкия изток след експлоадирането на войната на 7 октомври, като нападнаха кораби по жизненоважни морски пътища и изстреляха безпилотни самолети и ракети по самия Израел.

 

Товарният транспортен съд, отчасти благосъстоятелност на израелски предприемач, беше похитен от хутите в Червено море на 19 ноември.

 

Групировката, която ръководи огромна част от Йемен, твърди, че офанзивите ѝ са израз на поддръжка за палестинците, и се закани, че ще продължат, до момента в който Израел не спре офанзивата си в линията Газа - на повече от 1000 благи от седалището на властта им в Сана.

 

Хутите са една от няколкото групировки в съюзената с Иран " Ос на съпротивата ", които нападат израелски и американски цели от началото на спора на 7 октомври, когато палестинският им съдружник Хамас провокира войната, като атакува Израел.

Тяхната роля усили районните опасности от спора, като заплаши морските пътища, по които се транспортира огромна част от международния нефт, и обезпокои страните на Червено море, защото ракетите и дроновете на хутите летят към Израел.

 

Рияд, най-големият експортьор на нефт в света, следи с паника изстрелването на ракети на хутите над неговата територия.

 

След като през последните седмици хутите ускориха нападенията против морския превоз, двама източници, осведомени с мисленето на Саудитска Арабия, обявиха, че посланието на Рияд за въздържаност към Вашингтон цели да се избегне по-нататъшна ескалация. Източниците прибавиха, че до момента Рияд е бил удовлетворен от метода, по който Съединените щати се оправят със обстановката.

 

Съсредоточен върху разширението и диверсификацията на саудитската стопанска система, Рияд тази година възстановява връзките си с Техеран и се стреми да излезе от войната, която води с хутите в Йемен от близо девет години.

 

Източниците настояват, че Саудитска Арабия се стреми да реализира прогрес в мирния развой в Йемен, даже когато в Газа бушува война, като се притеснява, че той може да бъде провален. Повече от година в Йемен царува релативно успокоение на фона на директните мирни договаряния сред представители на Саудитска Арабия и хутите.

 

Нападенията на хутите по време на войната сред Хамас и Израел покачиха тяхната известност в лагера на Иран, който включва също Хамас, ливанската Хизбула и подкрепяните от Иран милиции в Ирак.

 

Хутите се трансфораха в съществена военна мощ на Арабския полуостров, разполагаща с десетки хиляди бойци и голям боеприпас от балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети.

 

Високопоставени източници от лагера на Иран обявиха пред " Ройтерс ", че нападенията на хутите са част от напъните за оказване на напън върху Вашингтон, с цел да накара Израел да спре офанзивата в Газа - цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други страни в района.

 

Един от източниците, който е основан в Техеран, съобщи, че представители на хутите са разискали нападенията си с ирански публични лица по време на среща в Техеран през ноември, като са се съгласили да извършат дейности по " следен " метод, които да оказват помощ да се наложи преустановяване на войната в Газа. Източникът е бил осведомен по въпроса.

 

Друг от източниците съобщи, че Техеран не се стреми към " тотална война в района ", която би рискувала да го въвлече директно.

 

Съединените щати и Англия осъдиха нападенията против корабоплаването, като упрекнаха Иран за ролята му в поддръжка на хутите. Техеран твърди, че неговите съдружници вземат решенията си независимо.

 

При един от последните произшествия в неделя. Хутите обявиха, че са стреляли по два израелски кораба. Израел отхвърли да има връзка с корабите.

 

Ескадреният миноносец на Военноморски сили на Съединени американски щати " Карни " смъкна три безпилотни летателни апарата, до момента в който отговаряше на сигналите за злополучие от плавателните съдове, които съгласно американските военни са свързани с 14 обособени страни.

 

В понеделник Пентагонът съобщи, че " Карни " е подхванал дейности, защото един дрон се е насочил в негова посока, само че не може да реши дали военният транспортен съд е бил плануваната цел.

 

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх се въздържа да употребява език, който би могъл да подскаже за идно ответно деяние на Съединени американски щати против хутите. Запитана дали Съединените щати биха могли да подхващат ответни дейности, Сингх съобщи: " Ако решим да предприемем дейности против хутите, това, несъмнено, ще стане в определено от нас време и на определено от нас място ".

 

Ирански посланик съобщи, че Техеран и Вашингтон са обменяли известия посредством медиатори по отношение на нападенията на хутите от началото на войната сред Хамас и Израел. Дипломатът, който е взел участие в размяната на известията, съобщи, че и двамата са призовали за въздържаност.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР