Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген.

...
Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген.
Коментари Харесай

Шолц след среща с Денков: Подкрепям категорично България да стане част от Шенген

Подкрепям изрично България и Румъния да станат част от Шенген. Германия се застъпва за това и предпоставките са на разположение, съобщи немският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин.

" Подкрепям изрично България и Румъния да станат част от Шенген. Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и желаеме да ги задълбочим ", акцентира той.
 БГНЕС
" Постигнахме търговски връх през миналата година 12 милиарда евро. Внасяме повече от България, в сравнение с изнасяме . България е наш сътрудник в Европейски Съюз и НАТО, което си пролича след съветската експанзия. Българското държавно управление застана изрично на страната на Украйна, за което ви благодаря ", добави Шолц.

По думите му изключително значима роля играят коридорите на солидарността за експорт на зърно в дълготраен проект и България играе доста значима роля в това отношение.

Относно вероятностите пред присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, Шолц акцентира:

Страните от Западните Балкани могат да станат членове на Европейски Съюз. Изключително значимо е този развой да напредва. Искаме да задвижим взаимно тези процеси. “
 БГНЕС
" Германия и България са надеждни сътрудници, съдружници и другари ", заключи канцерът.

От своя страна министър-председателят Николай Денков удостовери думите на Шолц за двустранните връзки и подчертава върху напъните на България за подсилване на границата на Европейски Съюз.

През последните 6 месеца има смяна на границата с Турция . Реформите дават резултат, те са подкрепена от страни като Австрия и Германия. Бяха образувани 2 групи за съгласуваност и битка с незаконната миграция. Укрепваме и механически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво съдействие “, съобщи Денков по отношение на опазването на външните граници на блока.

Той означи, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е относително дребен спрямо другите европейски направления.
Примиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е почнала, на границите преди спорът да ескалира. Той означи потребността от довеждане докрай на процеса на енергиен преход и битка с пропагандата, с цел да се обезвреждат последствията от съветската експанзия.

Денков и Шолц ще се срещнат и на следващия ден в Толедо, Испания. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР