Подкрепата срещу високите цени на енергоносителите за домакинствата трябва да

...
Подкрепата срещу високите цени на енергоносителите за домакинствата трябва да
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Помощ за домакинствата не на калпак, за бизнеса – без извиване на ръце

Подкрепата против високите цени на енергоносителите за семействата би трябвало да е ориентирана към фактически нуждаещите се, а тази за бизнеса ще продължи, само че без диктат от улицата.

Това стана ясно от изявление по “Нова нюз ”  на зам.-председателя на парламентарната комисия по енергетика от “Демократична България ” Ивайло Мирчев. 

Той разгласи, че се разискват 13 ограничения на стойност към 2 милиарда лева за енергийна поддръжка за семействата, само че тези пари не би трябвало да се дават “на калпак ”. “Не може един човек с огромна къща и с басейн да си топли басейна и да получи от страната повече от този, който няма средства за обикновено отопление вкъщи ”, сподели Мирчев.

Според депутата най-обсъжданата в този момент концепция – да се връщат 25 стотинки на зареден литър гориво на бензиностанциите до 50 литра месечно, е още в недопечен тип. По думите му, би трябвало да се изпипат техническите условия по какъв начин тя да се осъществя, само че това би трябвало да стане бързо, с цел да бъдат подкрепени хората в този момент, а не да се чака с месеци да се построява електронна система на бензиностанциите за това кой да има право на сходен електронен ваучер.

Мярката ще продължи най-малко до края на годината, след това проектът е да има други ограничения, в случай че рецесията с цената на горивата и войната в Украйна продължат, посочи Мирчев.

Той напомни и финансовите оферти на “Демократична България ” за облекчение на микробизнеса – прагът за регистрация по Данък добавена стойност да бъде повишен от 50 000 на 100 000 лева и след това на 166 000 лева Като човек от бизнеса знам доста добре какъв брой е значимо това, сподели депутатът.

Мирчев съобщи още, че не оспорва правото на бизнеса да стачкува против скъпия ток, само че че е можело преди 1-2 години компаниите да подписват дълготрайни контракти за електрическа сила. Както да вземем за пример в Германия, където 80 на 100 от компаниите са имали дълготрайни контракти преди старта на ценовия растеж. “Тогава цената на тока нямаше да я усетят. Но бизнесът не е отговорен, тогавашните ръководещи го поучаваха да излиза на борсата и да купува ден за ден, което докара до скока на цените на електрическата енергия ”, сподели депутатът от Демократична България.

Ивайло Мирчев заяви, че до момента са изплатени 4 милиарда лева енергийни обезщетения към бизнеса и акцентира още, че поддръжката за бизнеса ще продължи. “Но не може с извиване на ръце, тъй като тези милиарди са взети от всички данъкоплатци. Още повече, че за разлика от други страни, у нас никой не е попречил на бизнеса да усилва цените на стоките и услугите, като в това време получава обезщетения за поскъпналия ток ”, сподели зам.-председателят на комисията по енергетика в Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР