Подкрепата сред турците за президента на Реджеп Тайип Ердоган е

...
Подкрепата сред турците за президента на Реджеп Тайип Ердоган е
Коментари Харесай

Скок в подкрепата на турците за Ердоган след операцията в Сирия

Подкрепата измежду турците за президента на Реджеп Тайип Ердоган е скочила през предишния месец, откакто Анкара предприе военно нахлуване в Североизточна Сирия, с цел да прочисти " Отрядите за национална отбрана " на сирийските кюрди, намиращи се близо нейната граница. Това демонстрира ново социологическо изследване на " Метропол ", представено от " Ройтерс ".

Рейтингът на утвърждение на Ердоган е повишен с 3,7 процентни пункта през октомври до 48 %, демонстрира изследването, най-високото му ниво малко след президентските избори през юни 2018 година, които се организираха преди да се развихри миналогодишната валутна рецесия.

Рейтингът на отрицание на Ердоган е паднал с 9,3 процентни пункта до 33,7 %, което е най-ниското му равнище след несполучливия прелом през юли 2016 година Около 18 % от интервюираните не са дали отговор на въпроса на изследването или са декларирали, че нямат визия.

След пика на валутната рецесия, която смъкна 30 % от цената на лирата през предходната година, поддръжката за Ердоган ерозира, откакто инфлацията и безработицата скочиха, а стопанската система изпадна в криза.

Анкара, както и множеството турци, гледат на " Отрядите за национална отбрана " като на терористична организация и уголемение на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция. ПКК организира въоръжен сепаратистки протест против турската страна от 1984 година, като към 40 000 души са били убити в спора.

Четири от петте политически партии в турския парламент изрично поддържаха интервенцията на Турция против " Отряди за национална отбрана ". Прокюрдската Демократична партия на народите се опълчи на интервенцията, като съобщи, че тя има за цел да увеличи намаляващата поддръжка за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването.

Анкара предприе интервенцията на 9 октомври, дни откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ненадейно реши да изтегли американските войски от Северна Сирия след телефонен диалог с Ердоган.

По-късно Турция реализира обособени съглашения с Вашингтон и Москва и приключи интервенцията си, откакто " Отрядите за национална отбрана " се изтеглиха от граничната линия в Сирия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР