Подкрепата на местната икономика, особено в днешната ковид реалност, е

...
Подкрепата на местната икономика, особено в днешната ковид реалност, е
Коментари Харесай

С над 13 млн. лв. подкрепят късите вериги за доставка и местните пазари

Подкрепата на локалната стопанска система, изключително в днешната коронавирус действителност, е доста значимо за всеки район у нас. А по този начин се обезпечава претовареност на фермерите и компаниите от хранително-вкусовата индустрия, както и прясна сезонна храна на хората и най-важното по-здравословен метод на живот.

По света към този момент са го измислили. Изграждането на "къса верига на доставки " е една стъпка в тази посока. В нея вземат участие стеснен брой стопански оператори, които са поели ангажимент да си сътрудничат. И те са отдадени на локалното икономическо развиване и на околните териториални и обществени връзки сред производители, преработвателни и консуматори.

И страната прави опит да помогне в тази посока. Вече се одобряват документи по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година за поддръжка на късите вериги за доставка и локалните пазари. Подмярка 16.4 „ Подкрепа за хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците във веригата на доставки “ дава опция за кандидатстване за повторно тази година. Общият размер на безвъзмездната финансовата помощ по процедурата е 13 690 600 лв., оповестиха от агроминистерството.

Чрез нея ще се подкрепи основаването, организацията, укрепването и популяризирането на локалните пазари и късите вериги за доставки посредством хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците в тях. По този метод потребителите ще имат опция да купуват артикули непосредствено от локалните производители.

Като „ локални пазари “ се дефинират пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на генезис на продукта. В този радиус би трябвало да се реализират както преработката на продукта, по този начин и продажбата му на крайния консуматор.

Тази поддръжка е за компании, регистрирани по Търговския закон, или сдружения, учредени по смисъла на Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), които показват групов план за съдействие за построяването и развиването на къса верига за доставки или за създаване и развиване на локален пазар.

Максималният размер на финансовата помощ, която може да се получи за един план, е 977 600 лева, а минималният - 15 хиляди лв..

Проектни оферти по подмярката могат да се показват до 1 февруари идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР