Подкрепа за микро-, малък и среден бизнесДигиталната трансформация също е

...
Подкрепа за микро-, малък и среден бизнесДигиталната трансформация също е
Коментари Харесай

ББР с фокус върху зеления преход и социалните предприемачи

Подкрепа за микро-, дребен и междинен бизнес Дигиталната промяна също е главен дирек в тригодишната тактика за развиване на банката
Дигиталната промяна, обществените бизнесмени и зеленият преход на стопанската система ще са част от главните стълбове на новата тригодишна тактика на Българската банка за развиване (ББР). Актуализацията на документа започва след извършеното през октомври онлайн изследване, което банката осъществя измежду дребния и междинния бизнес за нуждата им от разнообразни финансови артикули.

Превключване към " зелена стопанска система "

Целите за нисковъглеродно бъдеще на Европейски Съюз ще станат наложителни до 2024 година за другите стопански обекти. За да се реализира преходът на Европа към климатично неутрална стопанска система, ще са нужни освен политически задължения, ясна нормативна рамка, тактика и проект, само че и развити източници на финансиране и огромни вложения. В този развой ролята на банките като един от източниците за финансиране на прехода е основна. ББР е подготвена да подкрепи бизнеса и да заеме полагащото й се място в развиването на „ зелен финансов пазар ” за дългов и дялов капитал, за финансиране на ВЕИ, на енергийна успеваемост и нисковъглероден превоз. Банката към този момент обмисля създаването на дългови принадлежности за „ зелено финансиране ”, с цел да активизира капитал за недостигащото финансиране.Един от новите артикули на ББР е ориентиран точно към поддръжка на „ зелените политики ” за понижаване на въглеродния отпечатък, като в същото време дава отговор и на растящото терзание на фирмите от цената на тока у нас и в Европа и нарасналото търсене на електрическа енергия. С този артикул банката дава финансиране за създаване на фотоволтаични централи за потребностите на бизнеса. Превключването на бизнеса към слънчева сила е работещо решение в подтекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от Европейски Съюз цели за реализиране на въглеродна индиферентност.ББР ще кредитира мощности под 1 МW/p, като отпусканите заеми могат да са до 95% от цената на слънчевите централи, посредством които компаниите да понижат съществено енергийните си разноски.  Условието е фирмите да са микро-, дребни или междинни, a заемите ще са със период до 15 години. Фотоволтаичните системи, които Банката за развиване ще финансира, могат да бъдат за произвеждане, което да покрива потребностите от ток на предприятието, както и за продажба на електрическа енергия.Банката си слага като дълготрайна цел подпомагането на „ зеления преход ” на националната стопанска система и увеличението на каузи на екологично чисти енергийни източници, защото 25 на 100 от парниковите излъчвания в световен мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности „ за зелена сила ” е част от пакета ограничения на Европейската комисия, включени в така наречен „ Зелена договорка “, чиято цел е понижаване на въглеродния отпечатък до 2050 година

„ Ново начало “ за бизнесите с задача

Социалните предприятия могат да играят значима роля в развиването на българската стопанска система и имат капацитет за резистентен напредък, приобщаващ разнообразни обществени групи. Сред най-важните богатства, създавани от тези компании, е общественият капитал – решение на публични проблеми, разкриване на работни места, като по едно и също време с това се получава и доход за бизнесмена.Т. нар. бизнеси с задача създават и ползват нововъведения, стимулиращи общественото и икономическото развиване, оферират нови артикули и обществени услуги и трансформират стандартите в пазарната и непазарната среди. Намирането на финансова поддръжка за дейностите им и за гарантиране на дълготрайната им резистентност е измежду главните проблеми на тези бизнесмени.Новият артикул на „ ББР Микрофинансиране “, част от групата на ББР, е основан за този характерен сегмент в стопанската система на страната, който нормално остава отвън полезрението на комерсиалните банки и общите ограничения и стратегии.С поддръжката се цели възстановяване на достъпа до финансиране на започващи и обществени предприятия, както и подкрепяне на общественото предприемачество в придобиването на материални и нематериални активи за развиване или разширение на активността. Чрез този артикул се дава опция и на представители на уязвими групи да започват личен бизнес.Инвестиционни или оборотни заеми могат да получат компании и самонаети лица, в това число безработни, младежи и хора с увреждания. Максималният размер на заемите е до 50 000 евро при облекчени условия и с 25% по-ниски лихвени проценти по отношение на общоприетите условия на финансовата институция. Сроковете за погасяване също са преференциални – до 5 години, интервал, по-дълъг по отношение на сходни артикули на финансовия пазар.

Business: Creative: StartUP

Подобряването, стимулирането и развиването на общия стопански, експортен и софтуерен капацитет на дребните и междинните предприятия посредством улеснение на достъпа им до финансиране е една от най-важните дълготрайни цели на ББР. За осъществяването? банката работи по създаване на финансови артикули и принадлежности, които да поддържат цифровата промяна и софтуерното обновяване на българския бизнес, както и да насърчат бъдещи вложения в съвременна и “смарт ” инфраструктура.Сътресенията, които пандемията от COVID-19 нанесе на стопанската система, изискват целенасочена поддръжка за вложения, цифровизация и стабилно развиване, което да докара до по-бързото възобновяване на бизнеса у нас.Програмата на ББР с поддръжката на Паневропейския гаранционен фонд - Business: Creative: StartUP,  е ориентирана точно към поощряване на вложенията и понижаване на отрицателните последствия от пандемията. Тя е с фокус върху започващите предприятия в производството, дребния и междинния бизнес и креативните промишлености.Финансовият запас, до който има достъп бизнесът, е на обща стойност 40 млн. евро. Директните заеми на ББР са с по-ниски от общоприетите условия за поръчителство и самоучастие, според от плана и бизнес историята на кандидатстващите компании. А лихвите и по трите стратегии са с отстъпка поради покритието от гаранцията на ЕИФ.Кредитите за компании с креативен действия, които са измежду най-засегнатите от пандемията, са до 500 хиляди лв..

Основни преимущества при тях са пониженото условие за поръчителство и минимално самоучастие – 10% от размера на търсения заем.Новосъздадените компании без кредитна история, които са с най-затруднен достъп до финансиране, могат да аплайват за заеми с таван от 250 хиляди лв., без да е нужно да залагат имуществото си. Гаранция за банката ще бъде закупеният посредством заема актив.Малките и междинните предприятия от всички браншове, които не попадат в другите два сегмента, също могат да се възползват от по-добри условия по заемите: от 100 хиляди до 5 милиона лв., за период до 10 година и гратисен интервал до 18 месеца. За тях е планувана опция за финансиране без поръчителство и с понижени условия за лично присъединяване – 2 пъти по-ниско от общоприетите равнища.След измененията в Устава на ББР, при които беше подложен таван на отпуснатите заеми до 5 млн. лв., през втората половина на ноември банката регистрира доста повишаване на интереса към своите стратегии и артикули. Групата е удостоверила 77 покупко-продажби за непосредствено финансиране, а още 100 са в развой на сключване. ББР е подкрепила косвено над 390 компании през мрежата на комерсиалните банки и небанковите институции в страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР