Подходът на ЕС по отношение на ваксинирането беше правилен. Ако

...
Подходът на ЕС по отношение на ваксинирането беше правилен. Ако
Коментари Харесай

Станишев: Коалиция БСП-ГЕРБ ще е безпринципна сделка за власт, левицата да покаже, че е партия на промяната

" Подходът на Европейски Съюз във връзка с имунизирането беше верен. Ако всяка една страна договаряше ваксини независимо, цените щяха да бъдат разнообразни, а България нямаше да може да си разреши това, което могат по-богатите страни. Но има и напълно основателни терзания. Очевидно е, че има проблем с производството. Докато през декември имаше вяра, че до лятото ще достигнем до всеобща имунизация, което ще спре разпространяването на вируса и ще разреши на стопанските системи да се отворят, в този момент виждаме, че процесът се бави. Затова и Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал предложения ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на свое съвещание, с цел да й зададем всички тези въпроси. Тя удостовери, че има ангажимент от производителите през февруари и март да бъдат доставени 70 млн. дози. Така процесът ще бъде интензивен. " Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в предаването " Офанзива " по Novanews.

Той е безапелационен, че има доста въпроси, които би трябвало да бъдат заложени и на българското държавно управление. " Защо България е на последно място в Европейски Съюз по ритъм на имунизиране? Защо ръководещите са поръчали едвам една трета от имунизациите, които ни се поставят. Защо са поръчани непропорционално доста ваксини от една избрана компания - " Астра Зенека "? Вярно, цената и съхранението са по-лесни, само че още през есента беше ясно, че те ще бъдат утвърдени на по-късен стадий от Европейски Съюз. Сега се схваща, че и успеваемостта на тази ваксина е по-ниска, спрямо други. Правителството би трябвало да отговори по какъв начин ще достигнем равнището, което Европейски Съюз е има за цел - към края на лятото - 70% имунизирани. В България поставената цел е 36%. Това ще попречи на възобновяване на стопанската система ", разяснява Станишев.

На въпрос за визитата на първия посланик на Европа в Москва президентът на ПЕС отговори, че постоянно е упорствал да се води разговор с Русия макар сложния стадий, през който минават връзките й с Европейски Съюз. " Какъв е резултатът от глобите, които са в действие от 2014 година? Промениха ли нещо в политиката на Русия във връзка с Крим? Моята позиция още от 2014 година е, че би трябвало да се приказва с Русия, а не за Русия. И по този въпрос с Борел сме на едно мнение. Имаме и образец от историята. Вили Бранд, огромният немски социалдемократ и канцлер, започва новата източна политика на Германия в най-мрачните времена на Студената война. Проявява сили и водачество, макар всички разлики, да се откри форма на разговор. Това беше и концепцията за визитата на Жозеп Борел - разговор по всички въпроси. И тези от общ интерес, и тези, по които има разминаване. За мен методът на съветското външно министерство беше неточност. Защото слага в доста мъчно състояние гласовете в Европейски Съюз, призоваващи за диалог. Тези, които постоянно са упорствали за твърда политика и наказания, в този момент получиха спомагателни причини ", разяснява Станишев.

Попитан за идните парламентарни избори у нас, Станишев разяснява: " Българска социалистическа партия има всички учредения и шансове да ги завоюва. Досега постоянно след интервали в съпротива, Българска социалистическа партия е качвала резултатите си. След като през тези четири години сме били поредни, единствената опция на ГЕРБ и единствената партия, която може да ги смъкна от власт, би трябвало да вземем най-малко 100 хиляди гласа повече спрямо последните парламентарни избори, на които имахме 950 хиляди гласа. Такава е логиката - поредното държание би трябвало да се материализира в доверие. Всичко е в ръцете на управлението на Българска социалистическа партия.

Резултатите зависят от доста неща, само че най-много от това каква политика ще се предложи. " Визия за България " е обща визия за идващите 20 години. На идните избори хората желаят да чуят какво оферират партиите през днешния ден. Има две тематики за тази акция: пандемията и Плана за възобновяване от нея. Какво предлага Българска социалистическа партия по този План и какви са разликите с концепциите на ГЕРБ? Хората чакат съответни отговори. Политиката, коства ми се, от ден на ден стартира да се свежда до заклинания и общи изречения, без никаква конкретика. А Българска социалистическа партия постоянно е била образец за противоположното.

Другият значим аспект за резултатите е самата акция. Изразих терзания, тъй като знам какъв брой е сензитивен процесът с номинирането в нашата партия, изключително във връзка с водачите. Сега виждам проблем. Твърде доста хора са спуснати в райони, където са изцяло непознати. Това основава съществено напрежение в локалните структури. В обичайната обстановка Българска социалистическа партия води акция лице в лице и посредством всеобщи срещи. Така членовете и симпатизантите ни имат опция да задават въпроси и да опознаят индивида. В изискванията на пандемия няма да има всеобщи срещи. Има сериозен риск хората да не одобряват даден лидер за меродавен представител на партията. Има и райони, където ясно проличава цялостно неуважение към локалните структури. В тези образци освен лидерът е спуснат, само че и второто място е резервирано за гражданска квота или съдружен сътрудник. С сходно отношение на локалния актив се споделя: " не ни интересувате, вие нямате хора, нямате фрагменти. "

Стана ясно, че управлението на Българска социалистическа партия ще подложи на вътрешнопартийно допитване въпроса в каква следизборна коалиция да взе участие партията. Запитан дали поддържа тази концепция, Станишев напомни резултатите от вътрешнопартийния референдум през 2016 година Въпросът към членовете на Българска социалистическа партия тогава беше: по какъв начин желаете партията да се яви на идния избор? 72% избират в коалиция, 23% желаят Българска социалистическа партия да излезе със независима кандидатура, а едвам 3,14% желаят да подкрепим самостоятелен претендент. " И какво се случи най-после? Ние подкрепихме Румен Радев като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет. "

На въпрос дали Българска социалистическа партия бърка с неналичието на поддръжка за поръчката на Радев да се кандидатира за втори мандат, Станишев означи, че решението на президента е напълно предстоящо и надали някой се е съмнявал, че ще има предпочитание за втори мандат. " Струва ми се, че оповестяването на кандидатурата му е подтикнато от неналичието на окуражаващи знаци от страна на Българска социалистическа партия. Много е значимо на тази поръчка да се гледа като на опция за парламентарните избори. Двата идни вота би трябвало да се преглеждат като две стъпки за осъществяване на смяната. Румен Радев абсолютно е обществената фигура с най-висока поддръжка като въплъщение на желанието за смяна. С това го асоциират освен членовете на Българска социалистическа партия, а доста по-широк кръг от хора. Той сложи ясна разграничителна линия като споделя: " аз съм тук и който споделя това предпочитание за смяна може да ме поддържа ". А поръчката, че още веднъж ще се кандидатира с Илияна Йотова е доста мощен знак за асоцииране и обвързаност към левицата. Това е златен късмет за Българска социалистическа партия. Какво по-естествено в навечерието на парламентарните избори Българска социалистическа партия да се възползва от тази опция. Уклончивите и половинчати отговори от страна на управлението обаче основават ужас измежду членовете и симпатизантите ни. Защото безусловно непринудено на доста конференции в страната се одобряват заявления в поддръжка на президента. Българска социалистическа партия няма различен потребен ход с изключение на да поддържа тандема Радев-Йотова ", уточни Станишев.

Попитан дали е допустима огромна коалиция БСП-ГЕРБ, Станишев беше безапелационен, че това би било безпринципно от позиция на цялата линия, която Българска социалистическа партия организира още от 2009 година " Подобна коалиция няма да бъде разбрана от нашите гласоподаватели и членове. Ще сътвори ужас и скандал и ще наподобява просто на договорка за власт, а не за някаква съответна цел. През 2005 година имахме огромна национална цел - Европейският съюз. "

На въпрос за вероятни следизборни обединения, Станишев разяснява, че е значимо да се знае на каква основа ще се водят едни бъдещи договаряния. Според него не е ясно кои са алените линии за Българска социалистическа партия. " Те би трябвало да бъдат избрани, декларирани и изговорени от управлението на основата на политиката и целите на партията. Трябва да има предвидимост в държанието ни. В този смисъл, коалиция с партиите на статуквото не е допустима. С " Да, България " Българска социалистическа партия има прекалено много разграничителни политически линии. Колкото до Движение за права и свободи, моят опит е, че всякога Българска социалистическа партия заплаща цената от присъединяване в коалиция с тях.

" Струва ми се, че обществената политика, сякаш изчезва. Всичко е покрито от ковид и хората оставят с чувството, че политиците нещо си приказват и се договарят. След изборите на 4 април обаче " всичко ще стартира от нулата ", тъй като тогава хората дават оценка и доверие. И Българска социалистическа партия би трябвало да се концентрира да завоюва оптимално огромна поддръжка, да реализира доста мощен резултат и да бъде безапелационна първа политическа мощ. Друга опция пред Българска социалистическа партия няма. Тук е и упованието към управлението - да извърши задачата ", предизвести Станишев.

Попитан дали едно неприятно показване на изборите и безучастие на Българска социалистическа партия в бъдещето ръководство ще сложили на дневен ред лидерския въпрос в партията, Станишев съобщи, че ще сложи въпросът за отговорността. " Много провали се натрупаха след първия огромен триумф, с който стартира Корнелия Нинова - успеха на президентските избори през 2017 година След това последваха доста пропуснати шансове. Всеки път моля да проучваме аргументите за тези неуспехи. Защо загубихме парламентарния избор през същата 2017 година, когато имахме всички шансове? Според мен, поради политически неточности в самата акция. Това се замете под килима. Същото се случи поради вътрешните разправии в навечерието на европейските и локалните избори. Пак нямаше разбор. Проблемите се замитат, слагат се нови хоризонти, към които да вървим сплотено напред, само че резултатите са разочароващи. Не бива да го позволяваме още веднъж ", безапелационен е Станишев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР