Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще

...
Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще
Коментари Харесай

Ген. Запрянов: Твърдо сме решени да се присъединим към европейската "снарядна коалиция" в помощ на Украйна

Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще съобщи, че желае да взе участие в самодейността на Европейски Съюз за даване на 1 милион снаряда за Украйна. Това заяви пред Българска национална телевизия зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.
 
Припомняме, че през март следеното от президента Радев държавно управление не се включи в проекта на Европейски Съюз, финансиран от Европейския механизъм за мир. Днешното решение идва единствено дни, откакто министърът на защитата Тодор Тагарев подписа в Брюксел меморандум за присъединението на страната ни към другата многонационална самодейност – тази на НАТО.
 
Тази е на Европейски Съюз и задачата й е да съобщи 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна, с цел да се пази тя от експанзията на Путин. Решението, което следва да бъде взето от Министерски съвет, изданието " Политико " дефинира като " внезапен завой в политиката на Балканската страна ".
 
Европейски Съюз обезпечава 2 милиарда евро за тези 1 млн. муниции. България ще взе участие, като създава снарядите и ще печели от това. " Отбранителната ни промишленост ще бъде част от листата на евентуалните производители, ще може да кандидатства и да получава такива задания ", добави Запрянов.
В момента 2 компании у нас създават такива снаряди. Решението, съгласно специалисти, е закъсняло, само че вярно.
 
" Трябва да се направи нов разбор, до каква степен е имало отвращение да се включи България в тази самодейност, защото сходна беше политиката на служебното държавно управление ", разяснява Христо Гаджев, ръководител на Комисията по защита.
 
Европейският съюз ще заплати снарядите, които ще произведем за Украйна. Възможностите за това изследва преди месеци на посещаване у нас европейският комисар Тиери Бретон, само че тогава той бе посрещнат хладно от Редевия кабинет.
 
" Сега държавното управление има всички принадлежности да върне България на масата в европейската защита ", изясни Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата.
 
По самодейността на НАТО, в която България съобщи присъединяване с меморандума, подписан от министър Тагарев преди дни в Брюксел, задачата е муниции и оръжейни системи да бъдат авансово ситуирани за приложимост при потребност, в това число и по Източния фланг. И двете самодейност – на Европейски Съюз и НАТО – са тясно свързани.
 
" До нас има война и ние не би трябвало да допуснем някой да си намерения, че не сме подготвени и не сме способни да предотвратим всеки опит за експанзия, за провокация против нас ", съобщи още Велизар Шаламанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР