Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще

...
Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще
Коментари Харесай

България ще се включи в инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

Подготвя се решение на Министерския съвет, с което България ще съобщи, че желае да взе участие в самодейността на Европейски Съюз за даване на един милион муниции за Украйна. Това заяви особено за Българска национална телевизия заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. През март София не се включи в проекта на Европейски Съюз, финансиран от Европейския механизъм за мир. Решението идва дни откакто министърът на защитата Тодор Тагарев подписа в Брюксел меморандум за присъединението на страната ни към Многонационалната самодейност на НАТО за депозиране на муниции.

Многонационалната самодейност за предпазване на муниции на НАТО, известна като MAWI, има една цел: разполагане на муниции, амуниции и оръжия на тъкмо избрани места в страни-членки, които силите на НАТО да употребяват при нужда.Някои от тези сили са осемте батальонни бойни групи, ситуирани от Балтийско до Черно море. Групата у нас се води от Италия и беше задействана след войната на Русия в Украйна.

Втората самодейност е на Европейски Съюз за даване на 1 млн. 155-милиметрови муниции за Украйна, в която следва да участваме. България несъмнено ще се стреми да стане част от обединението, осигуряваща муниции за Украйна. Това разгласи военният министър Тодор Тагарев пред " Политико ". Решението, което следва да бъде взето от Министерски съвет, изданието дефинира като " внезапен завой в политиката на Балканската страна ".

" В момента ние би трябвало да подготвим и приготвяме решение на Министерски съвет за присъединение, да нотираме това присъединение към Европейската организация по защита ", съобщи Атанас Запрянов.

Европейски Съюз обезпечава 2 милиарда евро за тези 1 млн. муниции. Те могат да бъдат непосредствено обезпечени от страните, които имат 155-милиметрова артилерия; посредством обща поръчка; или посредством произвеждане от локалната промишленост. България може да взе участие в третия съставен елемент.

" Отбранителната ни промишленост ще бъде част от листата на евентуалните производетели и тя ще може да кандидатства и да получава такива задания ", добави Запрянов.

В момента две компании у нас създават такива снаряди. Решението, съгласно специалисти, е закъсняло, само че вярно. " Трябва да се направи нов разбор, до каква степен е имало и отвращение да се включи България в тази самодейност, защото сходна беше политиката на служебното държавно управление ", разяснява Христо Гаджев, ръководител на Комисията по защита.

България няма такива снаряди, тъй като има на въоръжение остарели 152-мм артилерия. Но следва да купим 155-милиметрови.

" Което значи, че ние би трябвало да подновим и складовите си наличия, употребявайки опцията да се освободим от остарели муниции с концепцията да закупим нови ", добави Гаджев.

Цената на снарядите, които бихме произвели или дали на Украйна, Европейски Съюз ще овъзмезди финансово. Възможностите за това изследва преди месеци на посещаване у нас европейският комисар Тиери Бретон.

" Сега държавното управление има всички принадлежности да върне България на масата в европейската защита ", сподели Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата.

По втората самодейност, която е на НАТО, България съобщи присъединяване с меморандума, подписан от министър Тагарев преди дни в Брюксел. Целта е муниции и оръжейни системи да бъдат авансово ситуирани за приложимост при потребност, в това число и по Източния фланг.

" Ние имаме многонационална бойна група. Ако някоя от държавите-участници желае нейни формирования в техен интерес да съхраняват муниции на наша територия, ние, бидейки част от тази самодейност, можем това да го създадем. Като, несъмнено, това е възмездно, договаря се сред страните на двустранна основа ", сподели Атанас Запрянов.

Очаква се НАТО да вземе още решения за повишение на сигурността по Източния на Срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР