Подготвя се подписване на Меморандум за разбирателство между българското министерство

...
Подготвя се подписване на Меморандум за разбирателство между българското министерство
Коментари Харесай

Самолетна линия от София до Рияд тръгва от април

Подготвя се сключване на Меморандум за съгласие сред българското министерство на стопанската система и промишлеността и саудитското министерство на стопанската система и планирането. Това беше разисквано на среща сред българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев и министъра на стопанската система и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим. Стратегическият документ ще даде добра основа за задълбочаване на икономическите връзки и партньорство сред компании от двете страни.

„ Преди по-малко от три месеца дружно стартирахме диалози в няколко основни сфери. Днес те към този момент са в напреднала фаза и обсъждаме съответните стъпки за тяхната реализация “, акцентира министър Никола Стоянов. Той показа напредъка на договарянията сред български и саудитски компании за партньорство в областта на хранително-вкусовата индустрия. Саудитският му сътрудник съобщи, че тяхната страна също има сериозен интерес в посочените сфери и акцентира ангажираността на министерството по тези въпроси.

„ През 2021 година двустранната търговия бележи двоен растеж по отношение на 2020 година и доближава 313.2 млн. $. Това демонстрира сериозния капацитет, който имаме “, сподели още министър Стоянов. Той сложи акцент на браншове като земеделие и хранително-вкусова индустрия, минно дело, осведомителни и информационни технологии, машиностроене, химическа промишленост, туризъм, в които българският бизнес може да бъде благонадежден сътрудник за осъществяване на взаимни капиталови планове.

От месец април започват директни полети сред София и Рияд, като се чака това да даде нов подтик на връзките сред двете страни. Това акцентира министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на диалозите. По думите му единствено 3 месеца след визитата на отрасловия вицепремиер всички процедури, свързани с разкриването на директната авиолиния към този момент са завършили, а по-добрата съгласуваност се чака да даде и нови благоприятни условия за партньорства сред компании от двете страни. „ Надяваме се и на повече взаимни планове в областта на осведомителните и информационни технологии и обмяна на практики сред започващи компании от двете страни “, сподели още министър Пулев.

Министър Файсал Ал-Ибрахим одобри покана да посети страната ни в идващите месеци дружно с бизнес делегация за продължение на диалозите по набелязаните тематики.

Над ⅓ от всички вложения от Саудитска Арабия у нас са осъществени през 2021 година Това стана ясно по време на срещата на българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев с управлението на Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия. Това е най-големият държавен капиталов фонд, който ръководи средства и активи в целия свят.

„ Инвестициите сред двете страни не дават отговор на капацитета, който имаме “, акцентира министър Стоянов и подчертава, че след множеството контакти сред двете страни, към този момент се виждат първи положителни сигнали. През 2021 година директните задгранични вложения от Саудитска Арабия в България са в размер на 14.3 млн. евро. Това съставлява над ⅓ от всички вложения от арабската страна у нас за последните десетилетия. „ Надявам се това да е началото на наклонност, която да отбелязва бързи темпове на растеж и най-важното – да докара до нови и по-добри резултати за стопанските системи на двете страни “, уточни министър Стоянов.

Инвестиция в карго летище в Хасково може да има стратегическо значение за целия район. Инвестиционният план бе показан от министър Никола Стоянов, а представители на Фонда се чака да посетят страната ни с цел да се срещнат с местоположението и техническите параметри на плана.

Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия играе основна роля за развиването на стопанската система в страната и за реализацията на стратегически вложения на национално и интернационално равнище. Фондът е обвързван със основаването на 66 компании в 13 стратегически бранша, както и откриването на над 500 000 работни места. В тази връзка министър Стоянов показа и опциите на български компании в областта на строителството, минното дело и машиностроенето. Коментирани бяха и съответни планове в областта на вложенията, които към този момент са в напреднала фаза и, към които саудитската страна демонстрира сериозен интерес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР