Подготвили сме законодателни предложения по Пакета за мобилност I, които да бъдат

...
Подготвили сме законодателни
предложения по Пакета за мобилност I,
които да бъдат
Коментари Харесай

Росен Желязков: Ще внесем законодателни предложения в ЕП по Пакета за мобилност I

Подготвили сме законодателни предложения по Пакета за подвижност I, които да бъдат импортирани от българските депутати в Европейския парламент. Това обяви министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на браншовите организации в автомобилните товарни транспорти. Министър Росен Желязков сподели, че българската страна ще упорства за дерогация (отлагане на прилагането) на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се употребява седмичната почивка в транспортните средства, до момента в който не бъде изградена подобаваща инфраструктура, гарантираща сигурността на водачите и камионите.

По отношение на въвеждане на правилото за командироване на водачите при т.нар. кръстосани интервенции, при които български камион товари в една от страните членки и разтоваря в друга, министър Росен Желязков съобщи, че в Екологичен потенциал ще бъде защитавана позицията новото предписание да важи за ръководство на превозното средство в границите на 72 часа или 10 кръстосани интервенции за месец.

Министърът посочи, че по другата важна тема, за връщането на водачите на всеки 4 седмици, текстовете са неприложими и несправедливи. Те нарушават основните права, гарантиращи на жители на Европейски Съюз сами да избират къде да прекарват свободното си време. Поради тези причини българската страна ще упорства за въвеждане на изясненост в тези правила като водачите сами да удостоверяват в предприятията, къде и по кое време ще ползват почивките си, добави още той.

Министър Росен Желязков още веднъж акцентира, че ограниченията в постигнатия общ метод по текстове в Пакета за подвижност I, по време на Австрийското председателство, дискриминират българския транспортен бранш, като в това време са в изгода за държавите от Централна Европа. „ Нашата позиция и съображения остават непроменени и настояваме за справедливи правила за всички страни членки “, подчерта министърът.

Представителите на браншовите организации показаха поддръжка за работата и дейностите на министъра и неговия екип, като акцентираха, че отпадането на условието за връщане на камионите на 4 седмици в страната по установяване е триумф, само че не е задоволително. По думите им по този начин направените предложения обричат на банкрут един от големите браншове в стопанската система на страната. Те изрично заявиха готовността си за организирането на протестни дейности пред Европейския парламент, като ще търсят поддръжка от техни сътрудници от други страни, несъгласни с готвените промени.

По този мотив министър Росен Желязков каза, че е в непрекъсната връзка с българските представители в Европейския парламент и възнамерява при започване на януари да отиде в Брюксел. Той беше безапелационен, че ще участва и на митинга на превозвачите, тъй като всички би трябвало да защитим единната национална позиция.

*Източник: www.government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР