Подготовката за коронацията на Чарлз III тече с пълна сила.

...
Подготовката за коронацията на Чарлз III тече с пълна сила.
Коментари Харесай

На Острова са в трескава подготовка за коронацията на Чарлз III - ето какво ще се случва

Подготовката за коронацията на Чарлз III тече с цялостна мощ. Кралят ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на гала, изпълнена с помпозност и религиозно значение.

Това ще бъде първата от 70 година насам коронация. В Лондон през вчерашния ден стартира затварянето на съществени пътища, с цел да бъдат направени подготовки за грандиозното шествие в събота, с което Чарлз III и брачната половинка му Камила ще стигнат до Уестминстърското абатство, където ще бъдат короновани за крал и кралица, заяви Нова телевизия.

Традицията се е променяла напълно едва през вековете, а в абатството са били коронясани 38 монарси. Церемонията ще стартира в 13 часа българско време в събота след шествие от Бъкингамския замък.

Грандиозното събитие се чака да събере по улиците на Лондон многочислени тълпи, а държавни глави от целия свят се чака да участват на формалната гала по коронацията.

Както към този момент стана ясно английската полиция е арестувала мъж, който се доближил до портите на Бъкингамския замък и хвърлил през оградата предмети на територията на двореца, за които " се допуска, че са гилзи ", заяви от лондонската полиция, представена от Ройтерс.

Ето по какъв начин ще протече церемонията и какви обичаи съществуват:

6 май 2023 година

Първата коронация от 70 години насам ще се организира в Уестминстърското абатство. Очаква се да има тълпи от хора към двореца Уайтхол и Бъкингамския замък. Районите, от които искащите ще могат да следят събитието, ще бъдат отворени от шест часа сутринта локално време в събота, съобщи английското издание Военновъздушни сили. Кралското шествие от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство ще се организира преди самата коронация, която стартира в 11 часа.

След това е планувано шествието назад към Бъкингамския замък, а следобяд кралят и кралицата ще поздравят събралата се навалица от балкона на двореца.

7 май 2023 година

Коронацията ще бъде отпразнувана с по този начин наречения " огромен обяд " по случая. Общности от цялото Обединено кралство са поканени да споделят занимателни моменти и дружно да се насладят на вкусна храна. В 20 часа ще стартира и празничен концерт, на който посетителите ще се радват на разнообразното културно завещание на Англия с музика, спектакъл и танци. Като част от шоуто разнообразни известни места из острова ще бъдат осветени с прожектори, лазери и демонстрации с дронове и светлина, написа dir.bg

Любопитен факт е, че макар положителните връзки сред Съединени американски щати и Англия нито един американски президент не е участвал на кралска коронация. Той бе поканен, сподели Белият дом пред Военновъздушни сили. В телефонен диалог с краля обаче президентът е декларирал, че ще изпрати брачната половинка си, първата дама Джил Байдън, както и дипломатическа делегация.

Белият дом не назова причина за отсъствието на Байдън, само че сподели, че президентът е " изразил желанието си да се срещне с краля на Англия по-късно ". Историците напомнят, че е вековна традиция американските президенти да пропущат коронацията.

Британският крал Чарлз Трети ще облече одежди,  които към този момент са носени от неговите прародители

Британският крал Чарлз Трети ще облече за коронацията си одежди, които към този момент носени от неговите прародители, вместо да си поръча нови, предават медиите.

74-годишният монарх по време на грандиозната гала ще носи или ще получи регалии, натоварени с религиозна и историческа символика.

Много от тези предмети, измежду които короните и скиптрите, датират от епохи, само че " в полза на устойчивостта и успеваемостта ", както заяви Бъкингамският замък, Чарлз ще употребява още веднъж някои дрехи, които са се появявали на коронациите от 1821 година насам.

Сред тях ще бъде и коронационната ръкавица, направена за неговия дядо Джордж Шести.

Други регалии, които той ще облече по време на службата, са с корени отпреди 1000 години – от времето на неговите нормандски прародители, предава Българска телеграфна агенция.

Те включват " супертуника " – връхна дреха от златна коприна с ръкави и цяла дължина. Тя е била направена за коронацията на крал Джордж Пети, прадядото на Чарлз и е носена от идващите монарси, в това число и от Елизабет Втора. Върху нея Чарлз ще облече императорската тога, ушита от златотъкан плат и в началото направена за коронацията на Джордж Четвърти през 1821 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР