Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския

...
Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Подготовката на Западните Балкани за членство в ЕС е един от приоритетите ни

Подготовката на страните от Западните Балкани за участие в Европейския съюз ще бъде един от целите на българското държавно управление, когато при започване на идната година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Ние и в този момент сме мощно ангажирани с този развой, тъй като в Европа не може да остават празни пространства, само че ще използваме опциите на председателството, с цел да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, уповавам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред водачите от Берлинския развой, които организират своята четвърта среща на върха в Триест. Българският министър председател взе участие по персонална покана на италианския си сътрудник Паоло Джентилони, хазаин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща полемиките от срещата.

Премиерът Борисов беше сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилони като специфичен посетител, на чиято помощ ще се разчита при идното председателство.

В изявлението си пред водачите Борисов сложи акцент върху свързаността сред страните от Западните Балкани, които се стремят към участие в Европейския съюз, и останалите страни от континента.

По думите му, това ще способства освен развиването на икономическите връзки, а и построяването на доверие сред страните и народите им. Според Борисов Западните Балкани би трябвало да бъдат подкрепени в най-голяма степен по оста Север-Юг.

Той означи изключителната значимост на включването на Коридор №8 в Берлинския развой, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие.

„ Свързващата инфраструктура ще даде в действителност нова вероятност за развиването на Балканите “, акцентира Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР