Поддръжка на пехотата, разработване“ на вражески позиции, дуели с бронирани

...
Поддръжка на пехотата, разработване“ на вражески позиции, дуели с бронирани
Коментари Харесай

“Чакаме “Ейбрамсите”. Репортаж от базата на донецките танкисти

Поддръжка на пехотата, „ създаване “ на противников позиции, дуели с бронирани транспортни средства и флангови офанзиви - както демонстрират събитията от последните месеци, танковете към момента са главната ударна мощ на сухопътните войски. Вражеската бойна машина е предпочитана цел и за двете страни, само че надалеч не постоянно е допустимо да бъде унищожена. За това по какъв начин разваленото съоръжение се връща в употреба - в репортажа.

" Плешива гума "

Зад високата ограда на един от промишлените обекти в Донецк се намира ремонтната база на танковия батальон на 1-ва Славянска бригада на 1-ви армейски корпус.

Тук е докарана техника, развалена в борбите за Авдеевка, Маринка и Угледар. Интензивността на военните дейности в Донецко направление се ускори доста през последните седмици, тъй че бойци от ремонтната база работят, както се споделя, до степен на изхабяване. Почти всекидневно се доставят бронирани " ранени ". И всеки има потребност от особено внимание.

„ Ние сме хора, всичко ще издържим, само че техниката не е толкоз надеждна “, се стопира началникът на ремонтната база Александър на пленения Т-64, който към този момент трети път е на ремонт. “Обърнете внимание на веригата. Гледайки я, можете да се обръснете Толкова е полирана. Естествено, съвсем не допира земята или пътната настилка. В резултат на това танкът губи управляемост. Точно като лек автомобил на “плешиви гуми ”. Пролетното топене го чакаме скоро. Машините би трябвало да бъдат добре готови ”, споделя той.

Смяната на веригите е сложен, само че прочут въпрос на механиците. Един от щифтовете, държащи стоманените вериги дружно, се избива с чук. Механичното задвижване дава невисок газ, задвижващото колело се върти, а самата верига отчасти напуща ролките. След това механиците благодарение на лостове и " нечия майка " за 15-20 минути най-сетне " събуват обувките " на танка. Инсталирането на нова писта лишава повече време.

" Освен веригите, главните консумативи са цевите. При интензивна пукотевица те бързо се износват и губят акуратност. И ние получаваме аварийни елементи по разнообразни способи. Украинските " сътрудници " са доста потребни, като общително ни дават своето съоръжение по бойните полета. Сваляме нещо от машините, които към този момент не могат да бъдат възобновени, нещо се изпраща в тила. Елиминираме леки вреди на фронта. Също по този начин " изкормваме " трофейните танкове. Първо отстраняваме модула за сателитна връзка, който демонстрира координатите на врага. Ако това не бъде направено, той може да ни обстреля ”, споделя Александър.

Ловен сезон

В ремонтната база непрекъснато служат 10-15 души - останалите са командировани. Танковете се ремонтират в покрити боксове, спазвайки всички правила за камуфлаж.

" Не можете да наречете нашия регион гръб ”, споделя монтьор с позивна “Кеха ”. “Врагът интензивно търси тежка бронирана техника. Най-вече танковете страдат не от ПТУР, мини или артилерия, а от дронове. Украинците все по-често употребяват огромни шестроторни дронове “Кажан ”, " вдигащи във въздуха четири 82-милиметрови мини или кумулативни гранати ".

Качваме се на очукан Т-72, отчасти затрупан с бяла камуфлажна мрежа. В капака на задната част на купола има тесни дупки с диаметър не повече от три до четири сантиметра. Изглеждат съвсем безобидно. Но това е единствено на пръв взор. Прониквайки бронята, кумулативната бликам основава високо налягане вътре в танка, което води до тежки опустошения, до детонация на муниции. Динамичната отбрана отчасти икономисва, само че като предписание не покрива целия купол на машината.

Според Кеха ВСУ употребява рационално " Кажан ". Дронът излиза на лов през нощта, намира задачата благодарение на термовизори. Всеки танк е доста парещ. Дори и да изключите мотора, той изстива най-малко шест часа. Единственото избавление е да вкарате машината в заслон, само че това, несъмнено, надалеч не е допустимо на всички места и не постоянно.

" Западните ПТРК от вида " Джавелин " към момента основават доста проблеми - продължава Кеха. “Те удрят покрива, където бронята не е най-дебела. Има случаи, когато Т-72 и Т-64 са унищожавани с едно попадение. Превозните средства, които имаме, повече или по-малко решително държат удари от РПМ. А против ПТУР единствено T-90M имат късмет, те са по-добре бронирани.

Професионално любознание

Всички бойци в ремонтната база са някогашни танкисти с положителни механически знания. През годината върнаха в употреба към стотина Т-72 и Т-64. Тези хора, миришещи на дизел, стават герои на телевизионни репортажи по-рядко от парашутисти, морски пехотинци или водачи, само че работата им е мъчно да се надценява.

Между другото, през годините на Великата отечествена война Червената войска прави 430 хиляди ремонта на танкове и самоходни артилерийски установки. Средно всяка машина, създадена от руската промишленост, минава през ръцете на техниците повече от четири пъти.

Възстановените танкове и самоходни оръдия са главният източник на заменяне на загубите на танкови елементи. Такава висока продуктивност е реализирана с помощта на всеобщото разрастване на ремонтно-възстановителни батальони и мобилни ремонтни бази. Съвременната технология обаче е доста по-сложна.

„ Най-трудното нещо е да смениш мотора, да поправиш въртящия се механизъм на купола, да си поиграеш с окабеляването и електрониката, изброява войник на ремонтния батальон с позивна “Бели. “ Много е мъчно с танк, който се е натъкнал на мина, когато няколко вала са развалени по едно и също време. Но се учим. Мобилизиран съм. От септември съм в зоната на СВО. Ровя се в техниката. Много бих желал да се поровя в западните танкове, да видя по какъв начин работи всичко там. Не се колебая, че рано или късно ще стигнат до нас ”, уверен е той.

В отговор на въпрос за западните танкове бойците от ремонтната база се усмихват замечтано и малко месоядно: „ Да, по-скоро да стигнат до нас! “ НАТО към този момент заяви, че първите “Леопард-2 ” са към този момент в Украйна. ВСУ сигурно ще ги употребяват в пролетно-лятното нахлуване.

За разлика от неуловимите ХИМАРС, настоящи от тилла, танкът е оръжие от първа линия. „ Леопардите “, „ Чалънджърите “ и „ Ейбрамсите “ неизбежно ще понесат загуби от огъня на съветските войски. Това значи, че механиците от 1-ва Славянска бригада ще задоволят изцяло професионалното си любознание.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР