Поддържането на оптимален баланс между съня и бодърстването се превръща

...
Поддържането на оптимален баланс между съня и бодърстването се превръща
Коментари Харесай

Как ни влияе да си наваксваме със сън през уикендите?

Поддържането на най-благоприятен баланс сред съня и бодърстването се трансформира в непостижима задача за доста от нас. Работата, домакинските отговорности, стресът и хиляди други аргументи затрудняват поддържането на здравословен режим през делничните дни. Затова постоянно поражда въпросът: Възможно ли е да се възстановим през уикенда?

Някои споделят, че тялото е в положение да възвърне цялостните си сили единствено за няколко дни след интензивна седмица. Въпреки че тази тактика може да звучи изцяло използвана, научните проучвания ни споделят друго: спомагателните часове сън през уикенда освен не оказват помощ, само че в действителност са нездравословни за здравето ви. Допълнителните часове сън в избрани дни имат единствено временен резултат, а следващата липса на сън още веднъж води до още по-лошо богатство, написа wday.ru.

Причината е в нарушаването на циркадния темп.

Това, което в всекидневието назоваваме " биологичен часовник ", в науката се назовава " циркадни ритми " - те дават отговор за съмненията в интензивността на биологичните процеси в тялото ни и са свързани със промяната на деня и нощта. В резюме: Циркадните ритми контролират производството на хормони, въздействат на метаболизма и вследствие на това дефинират реакцията на организма към външни тласъци.

В момента, в който човек спре да спи, той последователно стартира да вижда промени в положението си. В ранните стадии това може да се прояви като нараснала нервност и отмалялост, загуба на вкус, заплеснатост, понижени равнища на централизация. Ако човек навреме се върне към естествения режим на сън, организмът се възстановява относително бързо и положителното здраве се възвръща. Ако казусът не бъде решен за дълъг интервал от време, връщането към първичното положение ще бъде доста по-трудно.

До какво води хроничното недоспиване?

Продължителните интервали на нарушение на циркадния темп могат да доведат до по-значими или в специфични случаи до необратими последствия, да вземем за пример

- сърдечносъдови заболявания;

- хормонални смущения;

- метаболитни смущения;

- тежки имунни дефицити;

- психологични разстройства;

- развиване на рак.

Не би трябвало да се не помни, че хроничното недоспиване може да бъде освен директен, само че и индиректен източник на проблеми. Така да вземем за пример неналичието на централизация може за една нощ да се трансформира във съдбовното събитие на трагично умрял водач, а нарасналата нервност може да бъде източник на спорове както на работното място, по този начин и вкъщи (прочетете също: Основните признаци на хормоналната непълнота - проверете дали ги имате и вие).

Необходим е баланс.

Циркадните ритми се разграничават при обособените хора и също така се трансформират с възрастта. Нарушаването на циклите във всяка възраст е повода да не " получаваме " изчезналите часове сън през уикенда. Грубо казано, организмът ни просто " не схваща " какво да прави: по какъв начин, какви и в какво количество да създава хормони. Ако човек поддържа баланс сред съня и бодърстването, това несъгласие изчезва от единствено себе си.

Как да го възстановим?

За да се отговори на този въпрос, е належащо да се разбере дали човек има опция да поддържа този баланс или не по справедливи аргументи. Ако това е допустимо, предлагам да употребявате някои ефикасни и доста елементарни способи:

Не пийте кафе преди лягане, тъй като кофеинът подтиква нервната система. Вероятно би трябвало да го оставите за сутринта.

Отказване от алкохола. Отново преди лягане. Въпреки че спомага за по-бързото заспиване, най-често той въздейства негативно върху качеството на самия сън.

Прочетете забавна книга или слушайте спокойна музика. Това ви разрешава да се " изключите " от събитията денем и да се подготвите за сън.

Не " седнете " върху смарт телефона си. Сиянието на екрана подтиква производството на мелатонин, чиито високи равнища също могат да повлияят на качеството на съня.

Не всеки може да промени метода си на живот за една нощ. Въпреки това ви приканвам да не забравяте, че здравето ви зависи от това. Нарушенията на съня нарушават циркадните ритми, а следствията, до които това може да докара, могат да трансформират живота ви към по-лошо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР