Подаването на празна или на надраскана бюлетина на поредните предсрочни

...
Подаването на празна или на надраскана бюлетина на поредните предсрочни
Коментари Харесай

Отново на избори: какво става, ако се гласува с празна или надраскана бюлетина

Подаването на празна или на надраскана бюлетина на следващите предварителни парламентарни избори на 2 април 2023 година ще е допустимо единствено при гласоподаване с хартия. Този метод за гласоподаване се завръща след три следващи напълно машинни вота.

Независимо дали гласоподавателят откаже да означи желана партия/коалиция, или остави обръщение върху бюлетината, тя се счита за нереален глас. Според изборните правила невалидна е всяка бюлетина, която е маркирана с химикал с друг от наследник цвят или която съдържа думи или знаци, разнообразни от " Х " и " V ". Гласът не се зачита и в случаите, в които бюлетината е зачертана напълно или има зачеркнат повече от един номер на претендент.

Подадените бели или надраскани бюлетини се броят само за установяване на изборната интензивност. Това има основно значение при провеждането на референдуми, защото от броя на участвалите в последните парламентарни избори зависи дали възможни решения, взети посредством всенародно допитване, ще имат наложителен или целесъобразен темперамент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР