Подалият оставка ливански премиер Саад Харири увери, че скоро ще

...
Подалият оставка ливански премиер Саад Харири увери, че скоро ще
Коментари Харесай

Ливанският премиер: Ще остана на власт, ако "Хизбула" не се меси в регионалните конфликти

Подалият оставка ливански министър председател Саад Харири увери, че скоро ще се върне в Ливан и че е свободен в Саудитска Арабия, където се намира в този момент. Той съобщи това в изявление за близката до неговата партия ливанска телевизия " Фючър ", представено от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Тук съм свободен. Ако на следващия ден желая да пътувам, мога да пътувам ", сподели Харири в това свое първо обществено изказване от изненадващата му оставка на 4 ноември. " Ще се прибера в Ливан напълно скоро, с цел да задвижа нужните конституционни процедури ", посочи той, имайки поради оставката си.

Президентът на Ливан Мишел Аун към момента не е приел оставката на Харири и споделя, че желае да се срещне с него, с цел да я обсъдят. По-рано през днешния ден Аун съобщи, че свободата на Харири в Саудитска Арабия е лимитирана, а в петък водачът на ливанското придвижване " Хизбула " Хасан Насралла упрекна Саудитска Арабия, че държи в плен Харири, който има двойно ливанско и саудитско поданство.

Харири съобщи в изявлението, че Саудитска Арабия желае Ливан да е безпристрастен в районните спорове, а не да заема страната на Иран, съобщи " Асошиейтед прес ". Харири уточни, че може да отдръпна оставката си, в случай че придвижването Хизбула се ангажира да резервира неутралитет в районните спорове.

Движението Хизбула е изпратило хиляди свои бойци в прилежаща Сирия в поддръжка на войските на сирийския президент Башар Асад. Харири съобщи, че държавното управление на националното единение, което той е съставил преди една година, е трябвало да съблюдава сделка да не се меси в районни въпроси. Той съобщи, че придвижването Хизбула, което взе участие в ръководството, не е спазило този ангажимент. Харири увери, че оставката му е станала по негово решение, отричайки известията, че е бил заставен да напусне поста.

Харири съобщи, че оставката му е имала за цел да провокира " позитивен потрес " в Ливан и съобщи, че въздействието на Иран в страната му вреди на връзките на Ливан с други арабски страни. " Не може единствено аз да върша отстъпки, а другите да вършат каквото си желаят ", съобщи Харири.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3181)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР