Подадохме сигнал в прокуратурата, като аз лично определям днешния ден

...
Подадохме сигнал в прокуратурата, като аз лично определям днешния ден
Коментари Харесай

СО: Край на търговията с кости, камъни и кръв в Софийските гробища

Подадохме сигнал в прокуратурата, като аз персонално дефинирам днешния ден като завършек на търговията с кости, камъни и кръв. Години наред се е допускало поругаване на мястото за безконечен покой на околните ни, превърнато в пъкъл. Това съобщи Румен Димитров, временно изпълняващ длъжността директор на Общинското дружество " Гробищни паркове ".

 

„ Установихме търговия с гробни места, опакована през преместване на костите на покойници от дребни обитаеми места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София за продажба “, разкри той.

 

Димитров описа за случа, в който останките на кремирани хора са изземани, с цел да се предадат местата, на които са положени.

 

„ Всички знаете, че цената на място в Централни гробища, заради недостига, който тепърва ще се задълбочава, е десетки пъти по-голяма от цената по разпоредба, която се заплаща към Следствен отдел към окръжна прокуратура. Разчитаме на прокуратурата и институциите да си свършат работата, ние ще спомагаме. Заварихме тиня до коляно, притеснителна конюнктура, рекети. Получаваме десетки тъжби. Получих закани, даже през днешния ден пред Следствен отдел към окръжна прокуратура са хората, които ме заплашват. Приключихме работа с някои от тях, само че сигурно това не е нищо спрямо вредите, които са нанесли на обществото и които щяха да нанесат “, изясни той.

 

По думите му неналичието на защита разрешава организирането на незаконна група от хора, които да се насочат към едно място. „ Тази незаконна група си има началник и се надявам институциите да открият кой е. Няма да кажа кой е той, тъй като всички, разрешили си да кажат обществено имена, имат заведени няколко производства. “

 

„ Спряхме всички противозаконни практики. Част от тях погребваха околните ни в алеите сред гробовете. Повечето хора, с които се разделихме, определяха Оперативна програма „ Гробищни паркове “ като компания. Завявам им – това не е компания, а дружество, основано да обезпечи спокойствието на околните ни, които не са измежду нас към този момент, а не е основано за облага. Оттук нататък поемам ангажимент, че всичко, което би трябвало да бъде споделено с институциите и обществото, ще бъде споделено. Всичко, което може да бъде прекратено – машинация, противозаконна процедура и жестоко тъпчене на нормите, ще го преустановявам и ще го разгласявам всякога. Това не е последният сигнал, който ще подам “, безапелационен е той.

 

Той акцентира, че занапред ще има доста работа по този проблем. „ Отнякъде би трябвало да тръгнем с бистрота в ръководството. Навсякъде намирам драма. Разширението на Централни гробища към този момент е в развой на работа. Предстои да се пусне социална поръчка и Следствен отдел към окръжна прокуратура да избере реализатор. В обозримо малко бъдеще това ще се случи. Разбира се, има трудности, които би трябвало да изгладим. Приоритет на кмета Васил Терзиев е да се оправим с най-наболелите проблеми, измежду които са и 2 км изчезнали огради. “ 

 

Източник Новини.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР