Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Плевен се води разследване

...
Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Плевен се води разследване
Коментари Харесай

Задържаха седем лица при операция по разследване на организирана престъпна група

Под управлението и надзора на Окръжна прокуратура-Плевен се води следствие за това, че през интервала от месец януари 2015 година до месец декември 2023 година на територията на България, Гърция и Румъния е формирана и ръководена проведена незаконна група за да бъдат вършени в съгласие в страната и чужбина закононарушения - трафик на хора, нелегално превеждане през границата на страната без позволение и подкрепяне на чужденци да минават през страната в нарушаване на закона, като групата е основана с користна цел (получаване на приходи от незаконна дейност) – закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието на 06.12.2023 година са подхванати дейности против възможните причинители. Проведена е взаимна профилирана акция, в която са взели участие чиновници на ГДБОП, ГДЖСОБТ-МВР и ОД МВР-Плевен. Извършени са спирания и изземвания в недвижими парцели и коли, стопанисвани от членовете на незаконната група, както и персонални обиски. В резултат на тези дейности по следствието са конфискувани 2700 лв., 45 000 евро, към 500 грама златни украшения, документи, свързани с незаконната активност, мобилни телефони, портативен компютър, законно притежавано оръжие - 2 бр. бойни револвери и 4 бр. ловни, както и лек автомобил.

По делото е открито, че проведената незаконна група е работила на територията на гр. Плевен и гр. Никопол. Членовете ѝ са част от настоящ интернационален трансграничен канал за трафик на незаконни мигранти с направление от Турция и Гърция през България и Румъния към страни от Западна Европа.

На 06.12.2023 година Окръжна прокуратура-Плевен е привлякла в качеството на обвинени лица седем мъже на възраст от 25 години до 61 години, двама от тях - за управление на проведената незаконна група, за което се планува наказване от пет до петнадесет години отнемане от независимост, а другите пет – за присъединяване в нея, за което се планува наказване от три до 10 години отнемане от независимост. Те са арестувани с постановления на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Плевен за период до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане в Окръжен съд-Плевен за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Под управлението и надзора на Окръжната прокуратура-Плевен следствието по случая продължава с разпити на очевидци, назначение на нужните експертизи, както и с други дейности по следствието за изясняване на всички условия по случая.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР