Под прикритието на „технологични разходи” електродружествата си събират парите за

...
Под прикритието на „технологични разходи” електродружествата си събират парите за
Коментари Харесай

Експерт: 10% от коректните плащания за ток отиват за покриване на кражбите

Под прикритието на „ софтуерни разходи” електродружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на правилните платци. Това е мнението на някогашния ръководител на енергийния регулатор Еленко Божков.

Пред bTV той сподели образно по какъв начин работи механизмът, с който се ощетяват потребителите.

„ Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, само че най-после по стените на съда остават капчици – това са софтуерните загуби. Търговецът заплаща всички литри мляко, само че по някакъв метод би трябвало да осчетоводи тези софтуерни разходи”, изясни специалистът.

По думите му част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. В началото електродружествата имали право да регистрират по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8. „ Истинските софтуерни разноски са към 6%. (…) Ние им даваме прекомерно огромен % (…) Все още в този механически запас влизат и кражбите”, разяснява Божков.

От думите му стана ясно, че в последна сметка към 10% от заплатеното за ток в действителност покрива загуби на сдружението, които не са от софтуерен темперамент. Компаниите изрично отхвърлят, като настояват, че правилните консуматори не заплащат за непознатите обири.

По думите му точният размер на загубите става явен при разлика сред балансовия електромер и сбора на самостоятелните уреди за отчитане. Според ексшефа на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава опция при отчитане да се трансферира част от откраднатото на семейства с по-малко от междинното ползване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР