Под калдъръмените пътища на Деринкую в Турция се крият множество

...
Под калдъръмените пътища на Деринкую в Турция се крият множество
Коментари Харесай

Деринкую – подземният пещерен град, който може да приюти 20 000 души

Под калдъръмените пътища на Деринкую в Турция се крият голям брой антични тунели и камери, в които в миналото са могли да се настанят до 20 000 души. Подземният град Деринкую, който се намира на повече от 85 метра под повърхността на Земята и обгръща 18 равнища, е най-големият под земята град в света - или най-малко най-големият, който в миналото е бил откриван.

Лабиринтният комплекс в действителност е един от множеството подземни градове, открити в и към провинция Невшехир в Централна Турция, които са част от международното завещание на ЮНЕСКО. В близката Кападокия - на малко повече от 30 км на север - откриваме още подземни градове, само че Деринкую е най-големият и най-посещаваният.

На посетителите на комплекса се споделя историята, че този под земята град е бил " преоткрит " едвам през 1963 година от локален човек, който непрекъснато губел пилетата си. След като забелязал, че домашните му птици се подхлъзват в дребна цепнатина по време на ремонт на къщата му, той се натъкнал на мрачен проход, който водел към комплекса. В последна сметка се оказало, че стотици частни къщи из града съдържат сходни скрити проходи, водещи към чудатото населено място.

Сред преплетените кътчета на комплекса има пространства, които в миналото са били употребявани като заседателна зала, конюшни, кухни, хранилища, жилищни пространства и минизатвор. Той даже разполага с изненадващо ефикасна вентилационна система, която разрешава на свежия въздух да циркулира надълбоко в ямите на сходната на лабиринт конструкция.

Източник: faraxshutter / Shutterstock

През дългата си история подземният комплекс Деринкую е служил най-вече като леговище от войни или интервали на компликации, само че не се счита, че е бил непрекъснато населяван за продължителни интервали.

Възрастта на града е обект на горещи разногласия, като оценките варират съществено. Някои експерти обаче считат, че работата на обекта може да е почнала от фригийците преди 2800 години. По-сигурно е, че подземните тунели са били употребявани от персийската Ахеменидска империя, учредена от Кир Велики през 550 година пр.н.е. По това време локалните поданици, които са желали да избягат от войната, евентуално са ги употребили като леговище.

Може би най-категорични доказателства можем да си набавим от надписите, параклисите и измененията, направени по комплекса. Според тях той е бил населяван от гръкоезични християни в ранните дни на християнството. След това е употребен като укритие за мюсюлмански араби по време на арабско-византийските войни сред 780 и 1180 година, преди още веднъж да стане леговище за християните след монголските нашествия през XIV в.

Съществуват даже сведения, че комплексът е употребен като леговище чак до XX век. Британският езиковед Ричард Макгилвирей Докинс, който учи кападокийския гръцки език в региона, споделя, че доста хора са се скрили в мистериозните подземни тунели, когато са научили за клането в Адана през 1909 година

Днес Деринкую е един от най-популярните туристически обекти в света.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР