Под древния египетски храм Тапозирис Магна или Голямата гробница на

...
Под древния египетски храм Тапозирис Магна или Голямата гробница на
Коментари Харесай

Сензационно откритие в Египет може да отведе до изгубената гробница на Клеопатра

Под античния египетски храм Тапозирис Магна или " Голямата гробница на Озирис " е открит тунел, който може да води до от дълго време изгубената гробница на последния египетски фараон Клеопатра, оповестява „ Дейли мейл “.

Издълбаната канара, която е оповестена за " геометрично знамение ", се простира на повече от 1,5 км, висока е към 6 метра и се твърди, че прилича превъзходния тунел на Евпалинос на гръцкия остров Самос, който е уважаван като едно от най-важните инженерни достижения на класическия свят.

Археоложката Катлийн Мартинес от университета в Сан Доминго повече от десетилетие е уверена, че Клеопатра и нейният ухажор Марк Антоний са заровени в храма и тунелът може да е пътят към това изобретение. Мартинес съобщи, че има възможност царицата да е заровена там и в случай че това е по този начин, това ще бъде " най-важното изобретение на XXI век ". Археоложката има вяра, че откакто Марк Антоний се самоубива след провалянето от Октавиан, само че преди личното си самоубийство, Клеопатра изготвя подробни проекти двамата да бъдат заровени там.

По-рано тя описа пред „ National Geographic “: " Клеопатра договаря с Октавиан да ѝ разреши да погребе Марк Антоний в Египет. Тя желае да бъде заровена дружно с него, тъй като желае да пресъздаде легендата за Изида и Озирис. Истинското значение на култа към Озирис е, че той дава величие. След гибелта им боговете ще разрешат на Клеопатра да живее с Антоний в друга форма на битие, тъй че те да имат безконечен живот дружно “.

Сега Мартинес може би е на прав път, откакто е разкрила тунела, издълбан в скалата, който се намира на към 43 метра под храма. Екипите, работещи на обекта, са разкрили част от тунела, която е била потопена под водата на Средиземно море, под калните утайки са открити редица керамични съдове и принадлежности, както и правоъгълен блок от варовик.

Изследователският екип счита, че основите на храма Тапозирис Магна, ситуиран покрай античната египетска столица Александрия, също са под вода заради най-малко 23 трусове, блъснали египетското крайбрежие сред 320 година и 1303 година

Мартинес е разкрила и няколко значими артефакта вътре в храма, в това число монети с облиците и имената както на кралица Клеопатра, по този начин и на Александър Велики, и редица обезглавени скулптури, а също и скулптури на богинята Изида.

Клеопатра, постоянно наричана най-голямата звезда в света, е последната от дългата линия на Птолемеите, владетели на Египет - произхождащи от гръцкия военачалник Александър Велики. Тя ръководи от 51 година пр.н.е. до 30 година пр.н.е. - чак до деня на гибелта си. Владетелката станала Клеопатра VII, кралица на Египет, след гибелта на татко си Птолемей XII, а брат ѝ станал цар Птолемей XIII по същото време - братята и сестрите управлявали Египет под формалната купа брачен партньор и брачна половинка. Царицата обаче води началото на рода си от македонска Гърция и няма египетска кръв.

За да завоюва поддръжка измежду античния египетски народ, Клеопатра била провъзгласена и за щерка на Ра, египетския господ на слънцето.

Клеопатра се влюбва в Марк Антоний, който е правнук на Юлий Цезар и правоприемник на Римската империя след убийството на прародител си. Антоний обаче се оженил, с цел да заздрави обтегнатия съюз с различен държател на име Октавиан, а откакто се оженил за Октавия, Антоний напуснал новата си брачна половинка, с цел да прекарва време с Клеопатра, съгласно History Channel.

Според откривателите на Октавиан по-късно влюбените са се оженили, което нарушава римския закон, ограничителен римляните да се женят за чужденци. Октавиан афишира война на Клеопатра и Антоний, като побеждава и двамата. Клеопатра се укрива в гробницата, която е поръчала за себе си, като се популяризират клюки, че се е самоубила. Антоний умира в ръцете на Клеопатра, откакто се пробожда смъртоносно с нож, а тя също се самоубива - съгласно сведенията, като оставя отровна змия да я ухапе. Октавиан се завръща в Италия, където става първият император на Рим, а Клеопатра и Антоний са заровени в Египет. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР