Под 30% скок в цените на парното и топлата вода

...
Под 30% скок в цените на парното и топлата вода
Коментари Харесай

Топлофикациите очакват увеличение на парното с близо 30 процента

Под 30% скок в цените на парното и топлата вода за всички топлофикации след отпадането на мораториума след 31 март. Това предвиждат от Асоциацията на топлофикационните сдружения. Все още не е ясно от кой момент ще влязат в действие новите цени.

Цената на парното зависи от стойностите на природния газ на европейската борса, а последните няколко месеца там бяха достигнати върхове. От предишният юли, когато за последно бяха определяни цените на парното и топлата вода, до март газът нараства с над 120 %.

От Асоциацията на топлофикационните сдружения чакат новите по-високи цени да влязат в действие от юли, когато по предписание се трансформират цените на топлофикациите. " Предполагам, че ще бъде много под 30%. Съжалявам, иска ми се да успокоя хората, само че не мога ", споделя Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните сдружения пред bTV.

По думите му " за топлофикациите 30% е най-малко. КЕВР имат няколко дни да решат ще вършат ли нещо с цените на парното от 1 април или не ". Предварителната поръчка на " Булгаргаз " за цената на газа през април беше за рекорден скок от 60%, само че тя бе направена при пикови борсови цени.

" Към днешна дата нужното нарастване е доста по-ниско. Ще го заяви " Булгаргаз ", когато пристигна съответният миг, тъй като всеки ден цените се трансформират ", разяснява министър на енергетиката Александър Николов в " Защо, господин министър? ".

Окончателната цена на природния газ за април се чака да стане ясна в първите дни на месец април. След това може със задна дата КЕВР да реши да трансформира и цените на топлофикационните сдружения. До края на април завършва и зимния отоплителен сезон.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР