Под 15% средна избирателна активност отчетоха големите ромски махали в

...
Под 15% средна избирателна активност отчетоха големите ромски махали в
Коментари Харесай

Ромските махали гласуваха за ГЕРБ-СДС и ДПС

Под 15% междинна изборна интензивност регистрираха огромните ромски махали в страната, видя " Сега " в протоколите от секционните изборни комисии. Избирателите в тези квартали са предпочели ГЕРБ и Движение за права и свободи, които получават съвсем еднакъв сбор гласове - надлежно 1632 и 1677. След тях се подрежда обединението ПП-ДБ със 753 вота, а за " Възраждане " са дали своят вот 471 души. Останалите партии си разделят дребен брой гласове.
В столичния квартал " Факултета " едвам 8,8% от записаните гласоподаватели са отишли до урните. От тях 284 са дали своят вот за партията на Бойко Борисов, а 99 за обединяването " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". 59 пък са предпочели " Възраждане " на Костадин Костадинов, сочат протоколите от секциите в ОУ " Тодор Каблешков ". Картина е сходна и в СУ " Димитър Страшимиров ", където гласоподава ромската махала на столичния кв. " Христо Ботев ". Там още веднъж печели ГЕРБ с 214 гласа, а по-късно са ПП-ДБ с 99. " Възраждане " получава 59 гласа. Избирателната интензивност тук е била 11,3%.
В ромския квартал на Пловдив " Столипиново ", който гласоподава в три учебни заведения - ОУ " Пенчо Славейков ", НУ " Кирил Нектариев " и СОУ " Найден Геров ", решителен победител е Движение за права и свободи. 14,1% от гласоподавателите са излезли да гласоподават, като множеството са предпочели хартиената бюлетина. Почти половината от тях - 1329, са пуснали гласа си за Движение за права и свободи. Втора по резултат е ГЕРБ с 529 гласа, а ПП-ДБ са получили 278. За " Възраждане " са дали своят вот 97 души.
Най-активни са били гласоподавателите във варненската махала " Максуда ", където до урните в локалното ОУ " Отец Паисий " са отишли 28,6% от имащите право на глас. Най-голяма поддръжка е получила партия ГЕРБ - 453 вота, а Движение за права и свободи е втора с 253. " Възраждане " и ПП-ДБ имат съвсем еднакъв брой гласове - 199 на 198.
Най-малка е била изборната интензивност в ромския квартал на Сливен, чийто поданици гласоподават в ОУ " Братя Миладинови ". Там са излезли едвам 6,3%, като множеството са дали своят вот за ГЕРБ, която има 152 гласа. След това се подрежда Движение за права и свободи с 95. Тук поддръжка получава и Българска социалистическа партия, за която бюлетина са пуснали 81. ПП-ДБ са подкрепени от 46 гласоподаватели.

КОРПОРАТИВЕН ВОТ
" Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, която на предишните избори получи най-силна поддръжка там, където партия " Лидер " на предприемача в енергетиката Христо Ковачки бележеше триумфи през 2009 и 2014 година, в този момент регистрира сериозен отлив на гласове. В секциите в родния на Ковачки Самоков гласоподавателите на " Български напредък " са намалели с съвсем 2/3. Например, в секция № 263900015, където на предишните избори партията на Янев събра 61 гласа, в този момент регистрира едвам 10. За сметка на това в секциите със спад в гласовете за " Български напредък " се качва вотът за ГЕРБ. 
Същата е картината и в секциите в община Бобов дол. Гласовете там за Янев са съвсем занулени, като в няколко секции, където през 2022 година е получил по 27-30 гласа, в този момент са 1-2. И тук обаче ГЕРБ усилва поддръжката си с по десетина гласа в секция. Осезаем спад на гласове за " Български напредък " има и в община Гълъбово, където се намира Топлоелектрическа централа " Брикел " на Ковачки.
На предишните избори през октомври 2022 година Янев стартира предизборната си акция точно от Топлоелектрическа централа " Брикел " Освен това партията му губи избор и в селата в Софийска област, като Маджаре, Бели Искър и Мала черква. Според обява на " Капитал " компанията " Ви Ай хънтинг " на Ковачки е взела от страната за 15 години дивечовъдния сектор " Рила ", който обгръща целия горски пояс на юг от тези села.

1619 души на един адрес в Стамболийски
1619 души са регистрирани на един адрес в ромската махала в Стамболийски - ул. " Петко Р. Славейков " 31. Това сподели на брифинг през вчерашния ден шефът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов. " Разпоредил съм инспекция на отдел " Икономическа полиция ". Ще се прецизира реда на вписване на адреса на хората и реда на издаване на персонални документи ", уточни Костадинов, представен от " Марица ".
Проверките в Стамболийски следват напрежението, провокирано от гонка с служители на реда. Зам.-шефът на полицията комисар Радослав Начев изясни фактологията. Около 18.30 часа в неделя униформени с мотори подават сигнал за прекъсване на лидер на мотопед. Той не се подчинява и стартира гонене. При нахлуване в махалата лидерът изоставя мотопед и хуква да бяга.
" На улицата седи 35-годишно лице, което виждайки единия от двамата служители на реда му нанася удар с ритник в крайници, поваля го на земята и двамата се сборичкват. Вторият служител на реда идва, с цел да окаже помощ на сътрудника си, като 35-годишното лице оказва гневна опозиция и нанася голям брой удари и по двамата полицейски чиновници “, сподели районният прокурор на Пловдив Петър Петров, представен от bTV. От околните къщи излизат близо 50 души, като съгласно прокуратурата най-активни са били 54-годишна жена и 33-годишен мъж. Те са бутали служителите на реда с ръце, употребявали са нецензурни думи и са хвърляли камъни по тях. Впоследствие са пристигнали и спомагателни полицейски сили и напрежението е овладяно. Задържани са 54-годишната жена, 33-годишният мъж, 35-годишният мъж, който в началото атакува служителите на реда, а по-късно и 19-годишният мотоциклетист. Очаква се да им бъде повдигнато обвиняване за лека телесна щета на длъжностно лице и за възпрепятстване на служебните отговорности. Предстои да се обясни и дали има полицейско принуждение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР