Почти всяка страна на Земята може да преживее изключително горещи

...
Почти всяка страна на Земята може да преживее изключително горещи
Коментари Харесай

Почти всяка страна може да преживее изключително горещи години на всеки две години до 2030-а

Почти всяка страна на Земята може да преживее извънредно горещи години всяка друга година до 2030 година съгласно ново изследване, подчертаващо големия принос на излъчванията от огромните замърсители в света, осведоми " Франс прес ".

Моделиращото изследване е комбинирало данни за исторически излъчвания и обещания, направени преди срещата за климата COP26 за съкращения от петте най-големи замърсители - Китай, Съединени американски щати, Европейския съюз, Индия и Русия, с цел да се създадат прогнози за районно стопляне до 2030 година
 Срещата за климата COP26 била миг на истината за планетата, децата и внуците ни
Срещата за климата COP26 била миг на истината за планетата, децата и внуците ни

Страните не са изпълнили обещанията си за климата

Изследователите са открили, че 92 % от 165 изследвани страни се чака да изпитват извънредно горещи годишни температури, избрани като гореща година един път на 100 години в прединдустриалната епоха, на всеки две години .

Александър Науелс от Climate Analytics, който е съавтор на проучването, оповестено в списанието Communications Earth and Environment, акцентира, че единствено по себе си това е " доста поразително ".

" Това в действителност демонстрира неотложността и по какъв начин се насочваме към свят, който е толкоз по-горещ за всички ", посочи той пред Агенция Франс Прес.
 Шефът на Организация на обединените нации: обещанията за климата
Шефът на Организация на обединените нации: обещанията за климата " дрънчат на кухо ", в случай че не се постави завършек на изкопаемите горива

" Обявленията тук в Глазгоу са обнадеждаващи, само че надалеч не са задоволителни "

За да прегледат мащаба на приноса на петте най-големи замърсители в света към тази прогноза, създателите са погледнали каква би била картината без техните излъчвания от 1991 година, когато Междуправителственият панел за климатичните промени (IPCC) за първи път предизвести държавните управления за основана от индивида климатична смяна.

Те са открили, че делът на страните, наранени от извънредно горещи години, би се свил до към 46 %.

Водещата авторка Леа Бойш от Института за атмосферни и климатични науки към университета ETH в Цюрих посочи, че проучването е открило " явен отпечатък " от дейностите на най-големите замърсители в районен мащаб .

" Мисля, че това е доста значимо, тъй като нормално приказваме за тези нереални количества излъчвания или световни температури, за които знаем, само че не можем да почувстваме ", разяснява тя.
 Над 200 учени молят за незабавни дейности за климата на COP26
Над 200 учени молят за незабавни дейности за климата на COP26

Някои въздействия на климатичните промени са " необратими " за поколенията

" Докато районното изменение на климата е доста по-близо до това, което ще изпитаме - ще изпитаме това стопляне в нашата страна и тази възходяща периодичност на извънредно горещи години ", добави Бойш.

Изследователите са разкрили най-голямото влияние във връзка с честотата на извънредно горещи години в тропическа Африка .

" Тъй като това е район, който обичайно има много ниска температурна колебливост от година на година, даже умереното приблизително стопляне, което се чака да изпита, спрямо други райони, в действителност го изважда от известната му климатична обвивка ", изясни тя.
 На срещата за климата в Глазгоу се договориха за понижаване на метана и обезлесяването
На срещата за климата в Глазгоу се договориха за понижаване на метана и обезлесяването

През 2020 година светът е изгубил 258 000 кв. км гора

Но Бойш добави, че най-голямото общо повишение на температурата е в северните региони надалеч от екватора, които се затоплят с по-бързи темпове от тропиците .

Авторите акцентират, че прогнозата за честотата на рисковите години може да бъде изменена, в случай че страните доста усилят напъните си за понижаване на замърсяването.

Според актуалните проекти излъчванията ще се усилят с 13,7 % до 2030 година съгласно органа на Организация на обединените нации за климатичните промени UNFCCC, когато те би трябвало да спаднат почти на половина, с цел да се поддържа ограничаването на Парижкото съглашение за стопляне от към 1,5 градуса до 2100 година.
 Байдън: С всеки ден пораства цената на бездействието ни във връзка с климата
Байдън: С всеки ден пораства цената на бездействието ни във връзка с климата

Съединени американски щати ще подхващат " дейности, а не думи "...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР