Почти всички нови свързани с интернет автомобили на големите производители

...
Почти всички нови свързани с интернет автомобили на големите производители
Коментари Харесай

Специалисти алармират, че съвременните автомобили непрекъснато шпионират своите собственици

Почти всички нови свързани с интернет коли на огромните производители са се провалили на тестванията на Mozilla за дискретност и сигурност на персоналните данни. Според последните резултати от плана на Mozilla Privacy Not Included колите от последните години непрестанно събират информация за своите притежатели, като раса, тегло, здравословно положение, география на придвижванията и даже изражения на лицето.

Mozilla твърди, че нито една от огромните марки коли не съблюдава най-основните стандарти за дискретност и сигурност на персоналните данни в новите модели, свързани с интернет, и всички 25 марки, тествани от Mozilla, са се провалили на теста. Kompaniqta откри, че марки като BMW, Ford, Toyota, Tesla и Subaru събират големи количества данни за водачите, в това число детайлности за половата им интензивност, раса и имиграционен статус.
-->
В актуалните коли се употребяват разнообразни принадлежности за събиране на данни, в това число микрофони, камери и телефони, които водачите включват в колите си. Производителите също по този начин събират данни посредством своите приложения и уеб страници и по-късно продават или споделят тези данни с трети страни.

" Много хора считат, че автомобилът им е персонално пространство - там могат да се обадят на лекаря, да поговорят с детето си на път за учебно заведение, да поплачат поради разлъка или да пътуват до места, за които другите не би трябвало да знаят ", споделя ръководителят на плана Privacy Not Included Джен Калтридер. Но това разбиране към този момент не дава отговор на действителността. Всички нови коли през днешния ден са кошмари за неприкосновеността на персоналния живот на колела, които събират големи количества персонална информация. "

Mozilla уточни Nissan като един от най-големите извършители. Политиката за дискретност на тази компания позволява събирането на информация, в това число за половата интензивност, данни за диагностика на здравето и генетични данни, макар че няма детайлности по какъв начин тъкмо се събират тези данни. Nissan си резервира правото да споделя и продава " желания, характерности, психически трендове, предразположения, държание, настройки, просветеност, качества и пристрастености " на брокери на данни, правоприлагащи органи и други трети страни.

Други производители на коли не са надалеч зад Nissan във връзка с отбраната на персоналните данни. Volkswagen събира информация за навиците на шофиране, като я добавя с данни като възраст и пол. Политиката за отбрана на персоналните данни на Kia резервира правото на компанията да следи " половия живот " на притежателя, а Mercedes-Benz доставя коли с авансово конфигурирано в информационно-развлекателната система приложение TikTok, което има свои лични проблеми с поверителността.

Subaru твърди, че пасажерът в автомобила автоматизирано се трансформира в " консуматор ", който е дал единодушие на компанията да събира информация за него или нея. Редица производители на коли се отървават от отговорността и трансферират отговорността за информиране на пасажерите за политиките за дискретност върху водачите на коли. Toyota да вземем за пример има набор от 12 разнообразни политики за отбрана на персоналните данни.

Mozilla съобщи в отчета си, че не може да дефинира дали производителите на коли криптират данните, които събират. Организацията откри, че доста автомобилни марки твърдят потребителите, че зачитат неприкосновеността на персоналния живот, а в действителност не го вършат. Много водещи производители са подписали правилата за дискретност на потребителите на Automotive Innovation Alliance. Според Mozilla това е необвързващ набор от неразбираеми обещания, проведени от самите производители на коли.

Ако в последно време потребителите и регулаторните органи са загрижени за събирането на данни от софтуерни колоси като Apple, Amazon, Гугъл, Meta и Microsoft, в този момент наподобява, че има потребност от законодателни дейности за надзор на събирането на данни от автомобилните производители. Или може би е добър миг да се замислите за закупуване или възобновяване на автомобил, създаден в епохата преди появяването на интернет.

Говорител на BMW съобщи, че компанията не е проучила констатациите на Mozilla, само че увери, че " BMW не продава персонална информация на нашите клиенти в автомобил " и подхваща " всеобхватни ограничения за отбрана на данните на нашите клиенти ". Mercedes-Benz също не е проучил констатациите, само че съобщи, че приложението MercedesMe Connect дава на потребителите настройки за дискретност и опция да се откажат от избрани услуги. Другите автомобилни производители отхвърлиха да разясняват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР