Почти всеки път, когато Русия е била нападана, тя е

...
Почти всеки път, когато Русия е била нападана, тя е
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Путин нахлу заради НАТО

Почти всякога, когато Русия е била нападана, тя е била спасявана от стратегическата си дълбочина. Русия не може да бъде победена, без първо да бъде завладяна Москва, а до нея има дълъг път. От Наполеон до Хитлер нашествениците от запад е трябвало да се опитат да доближат столицата преди настъпването на жестоката зима - действително това е пособие, да се дойде преди есенните дъждове да задушат пътищата с тиня. Затова Русия би трябвало да задържи началната точка на офанзивата допустимо най-далеч и да употребява армията си, с цел да забави оптимално напредването.

В това се състои стратегическата стойност на Украйна за Русия. Ако Украйна остане непокътната и в случай че стане част от НАТО, Москва ще бъде на по-малко от 300 благи (480 км) от нападателите. Мнозина настояват, че НАТО няма желание да нахлува. Аз настоявам, че нищо не е по-малко надеждно от желанията.

Съединени американски щати имат фундаментален народен интерес във войната. Съединените щати са предпазени от сухопътно настъпление, тъй че единствените закани, които могат да зародят, идват от океаните. Затова опазването на моретата е в основата на националната сигурност на Съединени американски щати от 1900 година насам.

За Съединени американски щати предотвратяването на доминирането на Европейския полуостров на една-единствена мощ стопира опасността, преди тя да се е случила. И това е същността на интереса на Съединени американски щати в Украйна. Наред с другите аргументи, Путин нахлу, с цел да ограничи опасността, която съставлява НАТО.

Дори в случай че Русия подчини Украйна, на запад от нея има още един съдружник на НАТО. Следователно една бърза победа в Украйна покачва опцията за по-голямо военно напредване надалеч на запад.

Това е по този начин, тъй като за страна като Русия сигурността се крие в дистанцията. Разумно е да се допусна, че Москва ще се придвижи толкоз на запад, колкото е рационално и безвредно. А това е сериозна опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Спирането на Русия в Украйна, където украинските войски водят сраженията, а Съединени американски щати дават оръжия и водят паралелна икономическа война, е сполучлив механизъм за надзор на съветските упоритости.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР