Почти всеки материал може да се използва за създаване на

...
Почти всеки материал може да се използва за създаване на
Коментари Харесай

Учени откриха начин да получават чиста енергия само от въздуха

Почти всеки материал може да се употребява за основаване на устройство, което непрестанно събира сила от мокър въздух.


Това не е разработка, която е подготвена за практическо приложение, само че съгласно основателите ѝ тя преодолява някои от рестриктивните мерки на други устройства за събиране на сила. Единственото, от което се нуждае материалът, е да бъде затрупан с нанопори с диаметър по-малък от 100 нанометра. Това е към една хилядна от ширината на човешкия косъм, тъй че по-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи, само че е доста по-просто, в сравнение с се очакваше, предава " Сайънс Алерт ".

Според екипа, управителен от инженера Сяоменг Лиу от Масачузетския университет в Амхърст, подобен материал може да събира електричеството, генерирано от микроскопични водни капки във влажния въздух.

Те са нарекли откритието си " общ резултат на Air-gen ".

" Въздухът съдържа голямо количество електричество ", споделя инженер Джун Яо от Университета в Амхърст.

" Помислете за един облак, който не е нищо повече от маса от водни капки. Всяка от тези капки съдържа заряд и когато изискванията са подобаващи, облакът може да създаде гръмотевица - само че ние не знаем по какъв начин надеждно да осезаем електричеството от мълнията. Това, което направихме, е да създадем дребен облак, който да създава електричество за нас предсказуемо и непрестанно, тъй че да можем да го събираме. "

Ако Air-gen ви звучи познато, то е тъй като екипът преди този момент е създал апарат за събиране на сила от въздуха. Предишното им устройство обаче разчиташе на протеинови нановлакна, отгледани от бактерия, наречена Geobacter sulfurreducens.

Е, както се оказва, бактерията не е нужна.

" Това, което осъзнахме след откритието на Geobacter, е, че способността за генериране на електрическа енергия от въздуха - това, което тогава нарекохме " Air-gen резултат " - се оказва обща: безусловно всеки тип материал може да събира електрическа енергия от въздуха, стига да има несъмнено свойство ", изяснява Яо.

Това свойство са нанопорите, а размерът им се дефинира от междинния свободен път на водните молекули във влажния въздух. Това е дистанцията, което една водна молекула може да измине във въздуха, преди да се сблъска с друга водна молекула.

Общото устройство Air-gen е направено от тъничък пласт материал, като целулоза, копринен протеин или графенов оксид. Водните молекули във въздуха могат елементарно да навлязат в нанопорите и да пътуват от горната част на пласта до долната, само че по време на пътуването си се блъскат в страните на порите.

Те придвижват заряд към материала, като се получава струпване, и защото в горната част на пласта попадат повече водни молекули, се получава дисбаланс на заряда сред двете страни.

Това води до резултат, сходен на този, който следим при облаците, предизвикващи мълнии: издигащият се въздух основава повече конфликти сред водните капки в горната част на облака, което води до остатък на позитивен заряд в по-високите облаци и остатък на негативен заряд в по-ниските.

В този случай зарядът би могъл да се пренасочи за зареждане на дребни устройства или да се съхранява в някакъв тип батерия.

В момента този план е към момента в ранен стадий. Eкипът е тествал изходящо напрежение от 260 миливолта в околната среда, до момента в който един мобилен телефон изисква изходящо напрежение от към 5 волта. Но тънкостта на пластовете значи, че те могат да бъдат подреждани за увеличение на мащаба на устройствата Air-gen, с цел да бъдат по-приложими в практиката.

А фактът, че могат да бъдат направени от разнообразни материали, значи, че устройствата могат да бъдат приспособени към средата, в която ще се употребяват, споделят откривателите.

" Идеята е елементарна, само че в никакъв случай до момента не е откривана и отваря всевъзможни благоприятни условия ", споделя Яо. " Можете да си визиите уреди за събиране на реколтата, направени от един тип материал, за средите на тропическите гори, а различен - за по-сухите райони. "

Следващата стъпка ще бъде да се тестват устройствата в разнообразни среди, а също и да се работи за увеличението им. Но общият резултат на Air-gen е действителен, а опциите, които той съставлява, са обнадеждаващи.

" Това е доста вълнуващо ", споделя Лиу. " Отваряме необятна врата за събиране на чиста електрическа енергия от въздуха. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР