Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма

...
Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма
Коментари Харесай

Соня Момчилова: Не искам СЕМ да е синоним на бухалка

" Почти ултимативно ни беше подложен въпрос - дали Съвет за електронни медии няма да вземе отношение и да наложи глоба поради фотография на уеб страницата на Българска национална телевизия, на която наподобява, че началникът на кабинета " Петков " Лена Бориславова държи ръката на някогашния министър председател Кирил Петков. Подобни фрагменти са се случвали неведнъж и в международните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови сходен миг? И дали публиката няма право да пояснява сходни сюжети? Това е тематика за осмисляне и по-късно за пояснение. Не бих желала националният регулатор да оправдава прозвището " бухалка ", това сподели пред БНР ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова.

И добави, че специфичност на демокрацията е това, че нещо може да наподобява по избран метод и да се пояснява случайно.

" Притеснява ме умния метод да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от възможни отзиви и да се разшири необятно разискване вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората лъжливото възприятие, че имат независимост на мисленето. Като от самото начало основанията на системата се укрепват чрез ограничението на обсега на разискването ".

Тя добави, че не би трябвало да се демонстрират недоверчивост, подозрителност или параноя, когато се касае за осведомително наличие, а в него регулаторът би трябвало да се меси допустимо минимум, даже при публичните медии.

" Старите практики на Съвет за електронни медии не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като постигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор единствено с цел да мине задължението. Непроизвеждайки избор за общоприет шеф на Българска национална телевизия показахме, че нямаме желание да избираме по-малко зло ", акцентира Соня Момчилова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР