Почти цялото човечество е изложено на прекалено високи нива на

...
Почти цялото човечество е изложено на прекалено високи нива на
Коментари Харесай

СЗО: 99% от световното население диша замърсен въздух

Почти цялото човечество е изложено на прекомерно високи равнища на замърсители във въздуха, съобщи ДПА, като цитира Световната здравна организация (СЗО).

Приблизително 99 % от международното население диша въздух, в който равнищата на праховите частици и на азотния диоксид надвишават избраните от СЗО граници за тях, се споделя в годишния отчет на организацията.

Заключенията се основават на измервания, направени в 6000 града в 117 страни, както и на сателитни данни.

Всяка година повече от седем милиона души по света умират вследствие на замърсяване на въздуха, сподели Мария Нейра, представител на СЗО, отговарящ за опазването на околната среда.

Фините прахови частици могат да попаднат в белите дробове и кръвта, да повлияят на дихателната система, да увредят сърдечно-съдовата система, да вземем за пример.

Азотният диоксид се образува основно от моторите с вътрешно горене на транспортните средства. Смята се, че провокира дихателни проблеми.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приказва за " неотложност при оправянето с двойните провокации за здравето от замърсяването на въздуха и смяната на климата ". Според него те „ акцентират належащата нужда да вървим по-бързо към свят, който е доста по-малко подвластен от изкопаемите горива ".

Здравната организация прикани за дотации за прекосяване към чиста сила в частните семейства, защото димът от печки и камини е главен фактор за световното замърсяване на въздуха.

Освен това СЗО счита, че би трябвало да се вземат ограничения и в интерес на пешеходците, велосипедистите и публичния превоз.

Докладът за качеството на въздуха демонстрира ясни разлики сред по-богатите и по-бедните райони. В страните с високи приходи 17 % от градовете дават отговор на насоките на СЗО за прахови частици. В страните с ниски и междинни приходи единствено 1 % от обитаемоте места съблюдават рестриктивните мерки.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР