Почти половин България е в тъмночервената зона по разпространение на

...
Почти половин България е в тъмночервената зона по разпространение на
Коментари Харесай

Ще се въведе ли зелен сертификат за достъп до обществени места у нас

Почти половин България е в тъмночервената зона по разпространяване на ковид. В 11 области инфектираните са над 500 на 100 000. И през днешния ден позитивните проби са над 3000. На този декор здравният министър заяви, че цялостен локдаун не е нужен към този момент. Възможен е обаче разновидността за условие на наложителен зелен документ за вход в обекти с публично предопределение. Това предлага Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Следващата седмица ще стане ясно ще има ли нови ограничения на национално равнище.

Главният държавен здравен контрольор предложи два разновидността:
За да се влиза в заведение, фитнес или спектакъл да вземем за пример, да се показва документ за имунизация, за преболедуване или негативен бърз или PCR тест.Ако обаче това не се одобри, доцент Кунчев предлага да се вкарат ограничавания в потенциала и цялостно затваряне на някои избрани обекти.
Тези два разновидността ще се разискват в понеделник на изключително съвещание на експертния съвет по епидемиология, което служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров свика.

Предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации. Някои заведения обаче не изчакаха окончателното решение за ограниченията и към този момент работят единствено с клиенти, които са имунизирани или са с негативен тест за коронавирус.

В столично заведение към този момент е основан пункт, който обезпечава опция клиентите да се тестват, преди влизане. Така то може да работи на цялостно обороти.

" Посещаемостта беше понижена, само че се учудихме от огромния брой хора, които въпреки всичко бяха имунизирани ", споделя шефът Мартин Михайлов.

Главният държавен здравен контрольор предлага зеленият документ да стане ключ за влизане на всички обществени места само че на национално равнище. Така няма да има ограничавания за работата на фитнес зали, езикови школи, музеи, кина театри молове. и други места на които се събират повече хора.

" Алтернативно на това се оферират спомагателни ограничавания и прекъсване на действия. в случай че не се стъпва на зелен документ ", сподели доктор Стойчо Кацаров - длъжностен министър на опазването на здравето.

" Това е нужен ход, който в случай че не се случи в този момент ще се случи в предстоящ интервал. Така че, колкото по-рано свикнем, толкоз по-добре ", сподели Мартин Михайлов, шеф на заведение.

Ако зеленият документ бъде въведен в цялата страна, здравното министерство ще обезпечи над 1 милион бързи теста, които ще са безвъзмездни за хората.

" Да се обезпечи опция на повече хора да се тестват и да се снабдят с подобен зелен документ ", сподели Стойчо Кацаров - длъжностен министър на опазването на здравето.

Столични заведения към този момент построяват пунктове, в които неимунизирани и непреболедували могат да си създадат тест за 10 лв., само че би трябвало да си платят и за вземането на проба.

" Тестовете би трябвало да се вършат от сертифицирана лаборатория, с цел да може да се издаде документ ", сподели здравният министър Кацаров.

Здравните управляващи оферират и по-ясни правила, по които учениците да редуват действителната с виртуалната класна стая. Това ще се случва в случай че инфектираните в дадена община са над 500 на 100 000 души. В случай, че инфектираните са над 750 на 100 000 ще се учи единствено онлайн.

" Готови сме за всевъзможни ограничения, за учениците е по-добре да бъдат присъствено. Още повече, че за доста класове това е трета година и има доста дефицити, пропуски ", сподели Асен Александров - шеф на 51 СУ " Елисавета Багряна ".

Другите оферти на здравните управляващи - учениците да спортуват единствено навън. А маските в клас за учители и деца от 5 до 12 клас да станат наложителни.

" От позиция на здравето считам, че е изцяло разумно, само че е доста мъчно да се пее с маска. Това е усложнение и за учителите, и за учениците. Просто ще пеем по-тихо. ", сподели Рая Ковачева - преподавател по Музика 51 СУ " Елисавета Багряна ".

Дали ще влизаме на публични места със зелен документ или ограниченията ще бъдат затегнати, окончателното решение се чака идната седмица.

По тематиката работиха: Т.Йорданова,
А.Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР