Почти пет месеца след трусовете в Турция, убили над 50

...
Почти пет месеца след трусовете в Турция, убили над 50
Коментари Харесай

Защо Ердоган не загуби изборите

Почти пет месеца след трусовете в Турция, умъртвили над 50 хиляди души, и години след началото на тежката инфлация, която обезцени лирата близо 4 пъти, Реджеп Тайип Ердоган още веднъж е президент. За пръв път след балотаж, само че въпреки всичко със солидна преднина от 2,2 млн. гласа.

Как се случи това? Просто неточност на социолозите ли е обстоятелството, че преди 15 дни Кълъчдароглу водеше в проучванията? Свободни ли са в действителност изборите в прилежаща Турция?
Какво направи Ердоган преди изборите
Първата задача на всеки кандидат-диктатор е преодоляването на главните регулатори и правосъдните институции - и този развой тече гладко и несъмнено още от влизането му в националната политика при започване на века. Днес съдилища, полиция, прокуратура, и даже локалната ЦИК са под контрола на управляващата Партия за правдивост и развиване. Това бе демонстрирано на последния избор за кмет на Истанбул, когато Ердоган сполучливо оспори гласуването с нелепи доводи - за шанс на истанбулци, те избраха с още повече гласове претендента на опозицията Екрем Имамоглу на втори тур.

Следващата стъпка е ограничението на свободните медии - нещо, с което турският президент се зае още преди години. Мнозинството турски медии са под контрола на негови симпатизанти от години.

През годините голям брой публицисти бяха задържани, гонени, обявявани за терористи. Самият Ердоган досега е водил безусловно хиляди каузи за засегнатост против медии.

През 2018 година една от дребното останали полу-независими медийни групи - Доган Медия Груп - бе атакувана безжалостно от държавните институции със серия от инспекции, приключили с обвинявания в укриване на налози. В последна сметка притежателите на групата, контролираща вестниците " Хюриет ", " Поста " и тв каналът CNN Turk, бяха принудени да я продадат - на проправителствен конгломерат. Днес множеството свободни европейски и американски медии нямат пълноценни свои офиси в Турция. Страната е рекордьор по наказани на затвор публицисти.

Това води до цялостен надзор даже на медийното време на политиците. По време на предизборната акция през април, Ердоган е получил 32 часа ефирно време, а Кемал Кълъчдароглу - едвам 32 минути.

Финалната стъпка е преодоляването на обществените мрежи - нещо, което е предизвикателство даже за най-авторитарните водачи. В това отношение Ердоган е съпоставим с диктатори като Владимир Путин и Си Дзинпин, и упражнява тези си благоприятни условия от години. Twitter бе за малко изцяло блокиран, след това възобновен, същата орис през годините са имали Фейсбук, YouTube и други платформи.

Няколко дни преди балотажа турският регулатор непосредствено подреди на Twitter да блокира профилите на основни фигури от опозицията. Радетелят за независимост на словото Илон Мъск в действителност дава отговор позитивно на доста повече претенции за блокиране от властнически държавни управления от предходните притежатели на платформата. 

Блокирана бе и локалната, извънредно известна и свободна обществена мрежа Екши Сьозлюк - ден преди балотажа.
Манипулации в деня на изборите
За разлика от нас, турците са извънредно дейни политически и през последните десетилетия имат мощно построена демократична просвета - постоянно гласуващи са над 80% от електората, а на този избор те доближиха 87% на първи тур.

Опозицията в страната е създала и голям брой системи за наблюдаване на вота, които имат за цел да подсигуряват вярното преброяване и неналичието на операции. Почти всяка от главните партии има свои представители в секциите, плюс своя система за качване на протоколи и редом броене.

Въпреки всичко това и кардиналната религия на турците в изборния развой, сигналите за операции са доста и съществени.

В обществените мрежи се появиха голям брой видеа на членове на комисии, които подпечатват (в Турция се гласоподава с щемпел, не с химикалка) една след друга десетки бюлетини за Ердоган.

Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler Şanlıurfa Harran ilçesi, Minare köyünde çekilmiştir. Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir.
Bu arada…
— Oğuz Kaan Salıcı (@oguzksalici)
Oy verme işlemi tıkır tıkır devam ediyor ahmet bey. sorun olur mu canım
— Deccoyi (@Deccoyi)
В по-отдалечените места има и голям брой сигнали за мъже, позволени да гласоподават вместо дамите си - нещо, което се смята за обикновено в някои общности.

Зелената лява партия заяви за неуместен трик - над две хиляди техни гласоподаватели в Газиантеп са регистрирани като членове на изборната комисия от " Патриотичната партия ", един от съдружниците на Ердоган, което ги е спряло да гласоподават. Според локалната ЦИК това не е мотив за повторение на вота.

Друг известен трик в доста секции е да се постави точка в кръгчето на Ердоган на бюлетините преди изборния ден - по този начин в случай че гласуващият подпечата неговото име, вотът е годен, в случай че означи Кълъчдароглу, бюлетината става невалидна поради мастило и в двете кръгчета. 

Над 1 милион бяха невалидните бюлетини в първия тур (или 1,86% от вота). Забележително по-малко във втория - 683 хиляди, само че отново 1,27% от гласувалите са останали без годен глас.

В голям брой секции и на балотажа, и на първия тур е имало конфликти сред симпатизанти на Ердоган и опозицията. В един от случаите дами възразяват против изборни операции, което провокира пердах сред десетки мъже, и води до интервенция на полицията с палки и лютиви спрейове. Сигнали за сходни случки имаше и от Адана, Адъяман и Шанлъурфа.

İstanbul Kadıköy Mualla Selcanoğlu Lisesinde oy verme işlemi sırasında bir grup okulu basarak, kadınların üzerine yürüdü.
— Seçim İhlal 2023 (@ihlal2023)
Beylikdüzü`nde bir okulda oy verme işlemi sırasında tartışma çıktı.
— Sabçınız (@sabciniz)
Полицията и жандармерията интензивно поддържаше Ердоган и в двата дни на гласоподаване - като първо пускат своя избор в негова поддръжка обществено в обществените мрежи, а по-късно отиват пред секциите, за да сплашат симпатизантите на опозицията. А на някои места даже влизат с възрастни хора в стаичките за гласоподаване - сякаш с цел да им оказват помощ.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР