Почти никоя от срещите на върха на лидерите на ЕС

...
Почти никоя от срещите на върха на лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Орбан иска смяна на ръководството на ЕС и заплашва с пиратски кораби

Почти никоя от срещите на върха на водачите на Европейски Съюз през последната година не мина без разискване на отпущането на помощ за Украйна и блокирането на тези начинания от унгарския министър председател Виктор Орбан. Срещата в Брюксел на 26–27 октомври не направи изключение. Освен това този път той не се разпалва самичък и спорът сред Будапеща и общността доближи ново равнище.

В първия ден от срещата на върха управлението на Европейския съюз и ръководителите на страните членки започнаха да разискват наболял въпрос - финансовият. Още през лятото Европейската комисия предложи увеличение на бюджета на Европейски Съюз за 2024–2027 година с 66 милиарда евро за осъществяване на стратегии за миграция, подсилване на конкурентоспособността на Съюза, както и за поддръжка на Украйна.

Освен това 50 милиарда евро от общата сума пари са планувани за даване на безплатни средства и заеми. Всичко това би трябвало да се обезпечи посредством спомагателни вноски от страните.

Но националните хазни към този момент са изпразнени - дали поради помощта на Киев, или заради последствията от глобите, наложени против Руската федерация, на първо място посредством наложително закупуване на по-скъпи енергийни запаси вместо евтините съветски.

Това положение на нещата автоматизирано докара до повишение на цените в обвързваните промишлености, тъй че не всеки искаше да се включи в общоевропейската касичка. Например белгийският министър председател Александър де Кроо прикани Европейската комисия сама да откри пари за Украйна, а не да изисква нови вноски от страните - членки.

На 27 октомври Орбан в ефира на радио Kossuth /Кошут/ упрекна Европейската комисия, че е подвела всички по отношение на същинския мащаб на препоръчаното нарастване на бюджета на Европейски Съюз.

„ Опитвахме се да се убеждаваме до късно през нощта. Това беше главната тематика. Всъщност, когато се обърнахме към бюрократите, с цел да назоват числата, се оказа, че не приказваме за 60 и нещо милиарда, а за 100 милиарда Върнахме това предложение (при което парите от нараствания бюджет на Европейски Съюз ще отидат за помощ на Украйна, разпространяване на незаконни мигранти в страните от Европейски Съюз, увеличение на заплатите на европейските служители. - Ред.), тъй че Европейската комисия да предложи нещо по-сериозно, само че това беше огромна борба, изключително по въпроса за Украйна ", сподели той.

И Орбан изигра една от основните функции в тази борба. Заедно с министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, който постави клетва ден преди срещата на върха, те, съгласно дипломатически източници на Politico, блокираха отпущането на пакет от помощ за Украйна на стойност същите 50 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз през идващите четири години.

И защото решения от този жанр се вземат въз основата на консенсус, т.е. единодушието на безусловно всички, самодейността беше блокирана. Ръководителят на унгарското държавно управление изясни позицията си с обстоятелството, че поддръжката на Европейски Съюз към момента не работи, а словашкият му сътрудник изясни с корупцията в Украйна.

Орбан загатна и злоупотребата с пари от Киев. На страницата си в обществената мрежа той написа: „ За страдание през предходния интервал стана ясно, че част от парите, изпратени в Украйна, са изпратени не на вярното място, а по корупционни канали. Каква е гаранцията, че същото няма да се случи с последващата поддръжка? “

Освен това той даде обещание да продължи да блокира плановете за разпределяне на спомагателни средства на Украйна, до момента в който не бъдат дадени ясни обосновки, а не просто „ дайте повече пари “, както е в този момент. Като цяло унгарският министър председател предлага на Европейски Съюз коренно да промени метода си към украинския въпрос: първо би трябвало да имаме идея и да отделим пари за нея, а не просто да наливаме милиарди, до момента в който украинските въоръжени сили не престават да водят война.

Но това не е всичко. Орбан сподели на глас това, което други западни политици не биха посмели да кажат: успеха на Украйна на бойното поле е невъзможна.

„ Според проекта Украйна трябваше да води отбранителна война, а ние трябваше да й предоставим пари и военна помощ. Преди няколко месеца беше оповестена украинската контраатака и в случай че тази цел беше реалистична, в случай че бяха победили на първа линия, тогава можеха да желаят пари, само че тази тактика се провали.

Неудобно е да се каже, само че не се получи. Ясно е, че украинците няма да завоюват и руснаците няма да се провалят на фронта и няма подозрение, че съветският президент няма да допусне неуспех. В такава обстановка е належащо да спрем, имаме потребност от „ проект Б “ за Украйна “, съобщи той в ефира на „ Кошут “.

Сам против Европейския съюз

Подобни изказвания и дейности, които опонират на общата европейска позиция, естествено не остават незабелязани и вследствие на това, написа английският вестник The Guardian, Орбан е по-изолиран от всеки път. По-специално заради продължаващите контакти с Русия.

„ Неотдавнашната среща на Орбан с Путин в Пекин (на срещата на върха „ Един пояс, веднъж “ на 17 октомври – ред.) и методът, по който унгарският министър председател съпостави Европейски Съюз със Съветския съюз, пораждат опасения дали към момента ще можем да имаме вяра на тази страна като наш съдружник и сътрудник “, сподели европейски посланик, който не пожела да бъде назван.

Това се усеща и в Будапеща. Високопоставен маджарски чиновник, също поискал анонимност, сподели пред вестника, че има огромна неустановеност по отношение на бъдещето, само че това, което е несъмнено, е по-голям риск от изолираност в бъдеще.

Въпреки това Орбан е убеден в дейностите си и няма желание да отстъпва.

„ Имаме доста отворена политика, която се разграничава от множеството европейски тактики: вие имате военна тактика, ние имаме мирна, желаеме да създадем всичко, с цел да реализираме мир. Затова държим всички канали за връзка с Русия отворени, другояче няма да има късмет за мир.

Това е нашата тактика, ние се гордеем с нея. Ние сме единствената страна, която се изрича в интерес на мира, който би бил в полза на всички в Европа “, сподели той пред кореспонденти преди началото на срещата, като напомни, че Украйна е общ комшия на Руската федерация и Унгария, по тази причина е и нужен разговор.

На конференциите след срещата участниците твърдяха, че нищо ужасно не се е случило поради договарянията на Орбан с Путин. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че водачите на Европейски Съюз са свободни да избират с кого да се срещнат, само че добави, че тясната съгласуваност и прозрачността са значими за Брюксел, в случай че Европейският съюз се загатва по време на договарянията.

Френският президент Еманюел Макрон не " чете морал " на Орбан и не го осъжда, отбелязвайки също, че никой няма право да му не разрешава да се среща с някого. Той обаче изиска съгласуване на позициите, изключително във връзка с Русия, а по-късно, може да се каже, даже похвали унгарския министър председател, като сподели, че в избран миг поддържането на контакти с Москва може да бъде потребно.

На думи звучи красиво, само че по-скоро наподобява като добра игра за основаване на тип на единение на Европейския съюз в актуалната обстановка. В края на краищата единствено ден преди началото на срещата Орбан и управлението на Европейски Съюз си размениха остри обиди, като диалозите стигнаха даже до въпроса за целесъобразността на продължаващото наличие на републиката в редиците на общността.

Говорейки на 23 октомври във Веспрем по случай Деня на революцията и освободителната битка от 1956 година, Орбан сподели, че водачите на Европейски Съюз се пробват да диктуват правила на държание на Унгария. Това, съгласно него, е правил Съюз на съветските социалистически републики преди време, само че в този момент страната му към този момент няма да танцува под непозната свирка.

В отговор висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сподели, че не вижда никакви прилики сред Съветския и Европейския съюз и като цяло „ никой не принуждава Унгария да се причисли към Европейски Съюз “.

„ Трябва да го (Борел – бел.ред.) успокоя: Унгария ще остане член на Европейски Съюз доста по-дълго, в сравнение с той ще остане началник на европейската дипломация “, отвърна началникът на кабинета на унгарския министър-председател Гергели Гуляс на държавен брифинг.

А в коридорите на срещата на върха самият Орбан прикани за смяна в управлението на Европейски Съюз, като сподели: „ Може би в спокойно време, когато във водата нма огромни талази, а и не духа вятър и можете да плавате на лодка, те са положителни водачи. Но в този момент, по време на стихия, големи талази, когато се натъкваме на пиратски кораби, няма да можем да просперираме с това водачество, това е несъмнено. Необходима е смяна в Брюксел.

Да, Унгария не е най-влиятелната страна в Европейски Съюз от политическа позиция и не е стопански колос. И даже дружно със Словакия, която, по мнението на някои специалисти, след това ще откаже да взе участие в съпротивата против Брюксел под оказвания напън, обаче не е в положение да промени коренно позицията на Европа...

„ Унгарският министър-председател - един от най-опитните държавни ръководители в Европа - към момента има някои аса в ръкава си. Унгария ще ръководи Съвета на Европейски Съюз през втората половина на идната година и в Брюксел към този момент има опасения по какъв начин Будапеща ще употребява ролята си “,

предизвестява The Guardian.

Така че Орбан към момента продължава да разклаща лодката, наречена „ Европейски съюз “, и има приятели, които най-малко не се опасяват да кажат на глас тези неща, с които всички останали са съгласни. Тези „ останали “ просто избират да си мълчат, с цел да не наподобяват като бунтовници и да не скапват репутацията си, макар че това по никакъв метод не способстват за разрешаването на обстановката, която към този момент е писнала на всички тях.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР