Почти един милион българи не могат да си позволят лятна

...
Почти един милион българи не могат да си позволят лятна
Коментари Харесай

Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Почти един милион българи не могат да си разрешат лятна отмора. Това демонстрират данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на 100 от популацията в Европейски Съюз е в ситуацията на нашите съграждани.

Негативната ранглиста оглавява Гърция – там хората, които не могат да си разрешат лятна отмора, съставляват близо 89 на 100 от живеещите под прага на бедността. На второ място се подрежда Румъния. Общо седем са страните, които изпреварват България по % оскъдно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско да вземем за пример не са ходили на отмора от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите единствено си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова опция, само че не желаят да отидат, тъй като имат своето "зелено " море – градинката, която обичат и която желае грижа. Затова тя избира да остане при нея тази година.

"Изследването демонстрира, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, отвън минималните потребности. Идеята на акцията е да се реализира напън в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни равнища, под които страните да не могат да дефинират равнищата на минималната работна заплата”, сподели икономическият консултант на КТ "Подкрепа " Ваня Григорова. "Според мен за България тя би трябвало да е към 750-800 лева ", уточни още тя.

"Изследването демонстрира и още няколко неща. В страните в Европейски Съюз над 94 милиона живеят под прага на беднотия. Ако погледнем географското систематизиране, виждаме нещо доста забавно – страните, които като % на бедните по отношение на неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с минимум небогати, е Чехословакия, Словакия, Словения – страни, които са преди Германия и Франция ", разяснява финансистът Любомир Дацов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР