Почти четири и половина милиона тона зърно са блокирани в

...
Почти четири и половина милиона тона зърно са блокирани в
Коментари Харесай

Близо 4,5 млн.т зърно са блокирани в пристанищата на Украйна

Почти четири и половина милиона тона зърно са блокирани в пристанищата на Украйна: продукцията не може да бъде изнесена заради затворените морски пътища на фона на съветската военна инвазия. Това съобщи представителят на Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации Мартин Фрик, съобщи украинската осведомителна организация Укринформ, базирайки се на Радио Свобода.

Преди войната Украйна беше един от най-големите експортьори на пшеница в света и огромен производител на царевица. Много страни зависят от доставките на украинска пшеница, отбелязва Организация на обединените нации.

„ Гладът не би трябвало да бъде оръжие “, сподели Фрик.

Той прикани за обновяване на доставките на украински храни за други страни, с цел да се облекчи световната продоволствена рецесия.

Западните страни неведнъж предупреждаваха за допустима продоволствена рецесия и апетит в редица страни заради войната на Русия против Украйна. През март Организация на обединените нации записва растеж на цените на храните с над 12 %, най-високият от 1990 година

Покачващите се цени и спиранията на доставките заплашиха обстановката с храните в Близкия изток, Африка и елементи от Азия, където хората са хронично недохранвани и където милиони хора оцеляват със субсидиран самун и евтини тестени произведения.

Още в края на март заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман съобщи, че съветският флот блокира достъпа до украинските пристанища, лишавайки Киев от опцията да изнася зърно и предотвратява навлизането на 94 кораба с храни в Средиземно море.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР