Почти 930 000 дози ваксини срещу COVID са с изтекъл

...
Почти 930 000 дози ваксини срещу COVID са с изтекъл
Коментари Харесай

Почти 930 000 дози ваксина срещу COVID са с изтекъл срок на годност

Почти 930 000 дози ваксини против Коронавирус са с изминал период на валидност от 2 август 2022 година до 9 януари 2023 година Това излиза наяве от отговор на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ доцент Васил Пандов. От тях от ваксина Comirnaty са 657 762 дози, а от Spikevax -271 910 дози.

Поради другите единични цени на имунизациите от един и същи тип по другите съглашения на Европейската комисия с производителите на лекарствени артикули, общата стойност на подлежащите на бракуване ваксини не може да бъде посочена все още. Същата ще стане известна след довеждане докрай на процедурите по инвентаризация и бракуване от Регионалните здравни инспекции и „ Бул Био - НЦЗПБ “ ЕООД през 2023 година, прецизира министърът.

Към 30 юни 2023 година от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на валидност на до 956 146 дози Comirnaty, до 15 780 дози Spikevax и до 9 420 дози COVID-19 vaccine Valneva.

„ По отношение на подхванати дейности за дарения или пренасочване на ваксини против COVID-19 от август 2022 година насам Ви осведомяваме, че през ноември 2022 година е инициирана преписка с Министерството на външните работи за изследване от дипломатическите представителства на Република България по отношение на желанието и готовността на страните, в които са упълномощени, за приемане на ваксини против COVID-19 посредством препродажба или подаяние и по-конкретно на ваксина Comimaty и JCOVDEN. До момента само Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването, че Полша разполага с задоволителни количества на ваксини против COVID-19 и няма нужда от приемане на спомагателни количества “, споделя още министър Меджидиев.

Министерство на здравеопазването е известено и че посолството на Шри Ланка във Варшава, акредитирано и за България, също осведоми, че към сегашния миг Шри Ланка разполага с задоволителни количества на ваксини Comimaty и JCOVDEN и надлежно няма нужда от приемане на спомагателни количества.

„ От друга страна, на 02.01.2023 година беше получено уведомление през Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз за това, че Република Малдиви е подала поръчка за приемане като подаяние на 30 000 дози от имунизацията на Пфайзер - ВА.4-5 (срок на валидност 31 юли 2023 г.). Точка за приемане е Международно летище – Виена. Предстои конкретизиране на елементи във връзка с опцията за подаяние, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната “, споделя още министърът.

В случай че тези условия са допустими за Малдивите, дарението ще може да се осъществя съгласно изпратените от Европейската комисия мостри на двустранно и тристранно съглашение за подаяние, които до сегашния миг са употребявани и от България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР