Почти 60 милиарда лева са предвидени за страната ни от

...
Почти 60 милиарда лева са предвидени за страната ни от
Коментари Харесай

Нов парламент, нови милиарди от Европа… ако си защитим проектите

Почти 60 милиарда лв. са планувани за страната ни от Европейския съюз до 2027 година, множеството като безплатна финансова помощ.

За да разполагаме с тези пари обаче, би трябвало да защитим пред Брюксел съответни планове до края на април.

Целта на новите принадлежности е да финансират не настоящи действия и планове, а нововъведения, тъй че стопанската система да мине на друго равнище. Проектите би трябвало да вървят с индикатори за успеваемост - да вземем за пример какъв брой по-малко нездравословни излъчвания ще се отделят при обещано произвеждане, какъв брой по-малко ток ще се харчи, какъв брой тъкмо ще са новите работни места.

Една от първите задания на новото държавно управление ще е да изпрати в Брюксел пакета с стратегиите които да бъдат финансирани. Парите не са ни в забрадка вързани и би трябвало да ги защитим. Сред тях за пръв път се отделят над 200 милиона евро за най-слабо развитите региони у нас, заложени са и над 400 милиона евро за справяне с следствията след Коронавирус рецесията.

От основно значение ще е стратегиите да бъдат ориентирани към дребния и междинен бизнес тъй като той е с най-големият капацитет за иновативност. „ Много е значимо Комисията този път да не гледа на средствата чисто бюрократично “, акцентира Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Въпреки свитата Многогодишна финансова рамка, България ще получи 1 милиард евро повече в сравнение с за предишния интервал.

„ От количествена позиция, ще накара икономическият напредък да е малко по-висок, просто тъй като е едно насипване на пари, само че това което вършат сега по този начин наречените умни страни. Те сега се приготвят да преструктурират стопанските системи си, да създадат едни нови връзки, да изградят нови обществени структури, тъй че да отговорят на тези провокации които идват в бъдеще “, разяснява някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

След като получи пакета с плановете, Брюксел ще има няколко месеца, с цел да ги прегледа и оцени. Очаква се през август да стартира и финансирането по първите планове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР