Почти 551 000 избиратели са призовани днес да гласуват за

...
Почти 551 000 избиратели са призовани днес да гласуват за
Коментари Харесай

В Република Кипър днес се произвеждат президентски избори

Почти 551 000 гласоподаватели са призовани през днешния ден да гласоподават за президент на Кипър за идващите 5 години. Кандидатите за нов държавен глава на средиземноморската страна са 9.

Президентските избори през днешния ден са 12-тите подред в историята на самостоятелен Кипър. Резултатът от тях се счита за сериозен за развиването на страната, защото идващите пет години ще бъдат интервал на доста значими политически решения.

Основни кандидати измежду деветимата кандидат-президенти са актуалният президент Никос Анастасиадис, водачът на дясноцентристката партия ДИКО Николас Пападопулос, наследник на някогашния президент на Кипър Тасос Пападопулос, и самостоятелният Ставрос Малас, който се поддържа от основната опозиционна партия - лявата АКЕЛ.

Икономиката и Кипърският въпрос бяха главните тематики в доста дейните предизборни диспути и основни за определянето на спечелилия. Кипърците гласоподават през днешния ден за президент, който може да докара до триумф договарянията за решение на Кипърския въпрос и обединяване на етнически разграничената към този момент пето десетилетие страна, след трагичния колапс на мирния развой през юли предходната година и усилването на трендовете измежду кипърската турска общественост за дефинитивно делене на острова. Новоизбраният държавен глава също по този начин би трябвало да обезпечи продължаващото възобновяване на стопанската система след тежката финансова рецесия от преди 5 години, когато страната бе на крачка от банкрута, и да излекува обществените рани, породени от нея.

Ако през днешния ден никой претендент не събере повече от 50% от гласовете, вторият тур на президентските избори ще се състои на 4 февруари. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР