Почти 50 000 души са били разселени поради боевете в

...
Почти 50 000 души са били разселени поради боевете в
Коментари Харесай

Боевете в Северен Мианмар разселват почти 50 000 цивилни, казва ООН

Почти 50 000 души са били разселени заради боевете в Северен Мианмар, откакто съюз от етнически въоръжени групи стартира атака против военните преди две седмици, оповестиха от Организация на обединените нации в петък.

В продължение на две седмици се водят боеве в северен щат Шан покрай китайската граница, което съгласно анализатори съставлява най-голямото военно предизвикателство за хунтата, откогато завзе властта през 2021 година

Армията на Националния либерален алианс на Мианмар (MNDAA), Армията за национално избавление на Таанг (TNLA) и армията Аракан (AA) споделят, че са завладяли десетки военни постове и са блокирали жизненоважни търговски пътища към Китай.

„ Към 9 ноември съвсем 50 000 души в северен Шан са били принудени да се разселят “, се споделя в актуализация на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (UNOCHA).

Извън град Лашио в щата Шан – дом на североизточното командване на военните – интернет и телефонните услуги бяха прекратени, възпрепятствайки филантропичните реакции на боевете, UNOCHA сподели.

Ограниченията върху превоза и съществуването на пари в брой попречват напъните на локалните филантропични групи да раздадат помощ, се споделя в известието.

Още 40 000 души са били разселени от конфликти сред военните и техните съперници в прилежащия район Сагаинг и щата Качин от началото на ноември, сподели UNOCHA.

Военните са създали малко мнения по отношение на изненадващата атака, само че по-рано тази седмица назначеният от хунтата президент предизвести, че страната може да се окаже „ разцепена на разнообразни елементи “, в случай че военните не са в положение да „ ръководят “ боевете.

Отдалечеността на суровия, затрупан с джунгла район – дом на тръбопроводи, които доставят нефт и газ към Китай – и раздраните връзки затрудняват инспекцията на броя на жертвите.

Пекин, главен съдружник на хунтата и снабдител на оръжия, във вторник удостовери, че има китайски жертви вследствие на конфликтите в Мианмар.

Говорител на външното министерство не сподели дали китайците са убити или ранени, нито къде тъкмо се е случил случаят.

Затъмнение на връзките

Пограничните региони на Мианмар са дом на повече от дузина етнически въоръжени групи, някои от които са се борили с военните в продължение на десетилетия за автономност и надзор над доходоносни запаси.

Някои са обучили и оборудвали по-нови „ Сили за защита на народа “ (PDF), които са зародили след преврата, с цел да се борят с кървавите репресии на военните против противоречие.

По-рано тази седмица няколко PDF групи твърдяха, че са завладяли град Kawlin в района Sagaing, дом на най-вече етническо болшинство от Bamar и обичайно място за набиране на военни.

AFP не съумя да се свърже с жителите в региона, където интернет и телефонните линии са прекратени.

Sagaing, който граничи с щатите Шан и Качин, се трансформира в гореща точка на опозиция против ръководството на хунтата.

Десетки PDF групи са дейни в Сагаинг, където военните са упрекнати в опожаряване на села и изтребване на поданици.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР