Почти 50 000 българи са поискали оценка от социалните, за

...
Почти 50 000 българи са поискали оценка от социалните, за
Коментари Харесай

Почти 50 000 души са поискали оценка за личен асистент

Почти 50 000 българи са поискали оценка от обществените, с цел да могат да употребяват услугата персонален помощник. Обсъждат се новите правила за персонален помощник за хора с увреждания, заяви bTV.

1200 от потърсилите оценка са за обмисляне потребността от персонален помощник. Готови са 300 оценки на нуждаещи се. Тези, които получат персонален помощник по новия ред, от септември ще се лишат от други обществени заплащания.

Със заявката до общината, хората са принудени да се съгласят да им бъде отнета част от месечната помощ за дете с увреждане, която се дава за помощник. Ако са възрастни, им се лишава добавката за непозната помощ към пенсията.

Причината е, че не може да има двойно финансиране на една и съща услуга. Общински чиновници ще управляват даването на услугата, която потегля на есен. Проверки в домовете ще има най-малко един път месечно, в това число за удовлетвореността на потребителите

Хората, които получат персонален помощник по новия ред, от септември 2019 година ще бъдат лишени от други обществени заплащания. За да получат персонален помощник по новите условия, хората първо би трябвало да изискат да им бъде направена оценка на потребностите, в която с изключение на потребността от помощник се показват и полагащите се с него часове на месец.

Новият механизъм за даване на персонална помощ бе съществена цел на митингите на майките на деца с увреждания.

Момиче с детска церебрална парализа е наело майка си като персонален помощник по общинската стратегия. Майката обмисля да се включи в новия механизъм за персонална помощ, когато завърши контракта й по общинската стратегия, защото няма друга опция. Майката се тормози, че е омръзнала на щерка си, тъй като 17 година е неин асистент, а детето обича да е с разнообразни хора.

След оценка на потребностите се подава заявление в общината. Хората ще избират асистента си сами или взаимно с доставчика на услугата. На уеб страницата на общината ще има обществен лист с претендентите. Асистентите ще получават минималното заплащане през 2019 година

Общественото разискване на наредбата ще завърши в края на юни. Така че от юли ще е допустимо хората да подават заявки в общините, с цел да получат помощник на есен. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР